Vuoristot, joihin jokaisen pitäisi matkustaa elämänsä aikana

Maailma on täynnä toistaan upeampia vuoristoja, jotka tarjoavat todella kattavat vaellus ja usein myös mahdollisuudet autoiluun. Vuoristot ovat kauniita, karuja ja erittäin lumoavia. Vuoristomaisemat ovatkin usein sanoinkuvaamattoman kauniita, joita voisi ihailla vaikka kuinka monta päivää putkeen luonnon hiljaisuudessa ja rauhassa. Vuorilla pääsee nauttimaan todellisen luontokokemuksen, sillä vuorilla ilma on kaikkein raikkainta ja kaukana kaupungin saasteista. Maailmasta löytyykin suuri määrä sanoinkuvaamattoman kauniita vuoristoja. Oikeastaan jokaiselta mantereelta ja usein myös maalta löytyy oma vuoristonsa. Toiset vuoristot ovat taas toisia vuoristoja korkeampia, vihreämpiä tai jollakin muulla tavalla lumoavimpia. Jokainen maailman vuoristo on kuitenkin omalla tavallaan kaunis ja tuskin kukaan on elämänsä aikana nähnyt rumaa vuoristoa. Osa näistä vuoristoista kuitenkin erottuu hieman joukosta kuuluisuudellaan ja usein myös koollaan. Tässä artikkelissa esittelemmekin nämä maailman kuuluisimmat ja suosituimmat vuoret, joihin jokaisen kuuluisi matkustaa ainakin kerran tässä elämässä. Nämä vuoret lumoavat jokaisen turistin maisemillaan, joita ei voi verrata mihinkään muuhun.

Himalaja

Himalaja on Nepalissa sijaitseva suuri vuoristo, joka on myös yksi maailman korkeimmista vuoristoista. Se sisältää nepalin lisäksi Tiibetin, joka erottuu Intian niemimaan ylängöstä, Pakistanin ja Bhutan. Himalajalla sijaitsee maailman korkein vuori eli Mount Everest, joka ylettyy jopa melkein 9000 metrin korkeuteen. Himalaja on taas saanut alkunsa kun Intia-Australian ja Euraasian mannerlaatat törmäsivät toisiinsa. Nämä mannerlaatat ovat edelleenkin liikkeessä. Tämä liike kasvattaa siis edelleenkin jatkuvasti vuorten korkeutta ja vuoristo nousee noin 2,5 – 5 senttimetriä vuosisadassa.

Himalaja

Himalajan vuoristossa korkeuserot ovatkin todella suuria, jonka takia vuoristosta löytyy todella monta erilaista ilmastovyöhykettä ja kasvillisuusvyöhykettä. Pääasiassa siellä kuitenkin vallitsee alppimainen vuoristoilmasto, jossa lämpötila vaihtelee korkeuden mukaan. Mitä korkeammalle tulee, sitä kylmemmäksi ja kuivemmaksi ilma tulee. Kun taas, mitä matalammaksi menee, niin lämpötila nousee ja ilman kosteus lisääntyy. Alueella lämpötilat siis vaihtelevat erittäin nopeasti ja Himalajalla vaeltavat saavat pakatakin mukaansa jokaiseen säähän sopivat varusteet. Alueen ilmasto onkin myös hyvinkin äkillinen ja ilmasto saattaa muuttua nopeasti. Tämän takia alueella on yleisiä erilaiset lumimyrskyt tai tulvat. Kasvillisuus taas vaihtelee lämpötilan mukaan korkeudesta. Mitä alemmas vuorilla menee, niin sitä vihreämmäksi luonto tulee. Ylemmissä osissa vuoristoissa on oikeastaan vain pensas kasvillisuutta ja lumisia rinteitä.

Alpit

Alpit ovat taas Euroopan suurin vuoristoalue. Se sijaitsee Keski-Euroopassa jättäen alleen osan Italiasta, Itävallasta, Liechtensteinista, Monacosta, Ranskasta, Saksasta, Sloveniasta ja Sveitsistä. Korkein vuori Alpeilla on nimeltään Mont Blanc, joka kohoaa melkein 5000 metrin korkeuteen. Vuori sijaitsee Ranskan ja Italian rajoilla. Alpit taas syntyivät Euraasian ja Afrikan mannerlaattojen törmäyksestä noin 55 miljoonaa vuotta sitten. Alpit ovat erittäin vaikeakulkuinen vuoristo, joka kuitenkin pitää sisällään erilaisia laaksoja ja solia. Näillä alueilla liikkuminen on huomattavasti helpompaa. Alpeille järjestetäänkin jatkuvasti erilaisia vaellusretkiä ja kiipeilymatkoja. Ranskan Alpeilla sijaitsee myös Euroopan kuuluisin laskettelukeskus. Alpit ovatkin erittäin sateinen paikka, nimittäin ilmamassojen pitää tiivistyä Alpeilla sateiksi, jotta ne pääsevät ylittämään Alppien korkeat vuoret. Samalla tavalla kuin Himalajalla, niin myös Alpeilla ilmasto vaihtelee korkeuden mukaan ja mitä korkeammaksi mennään, niin sitä vähäisemmäksi kasvillisuus vaihtuu. Yli 2000 metrin korkeudessa ei enää kasva puita, vaan ilmasto muuttuu niin sanotuksi pensaskasvillisuudeksi ja lumisiksi kivikoiksi. Alpit ovat kuitenkin täynnä toistaan upeampia laaksoja, joissa voikin nähdä omin silmin luonnon vaihtelun kesäisin, kun kasvillisuus vihertää ja vieressä näkyy lumiset vuorenhuiput.