Valvottu vaellusalue

Varmaan moni on nähnyt valokuvia inkojen rakentamasta Machu Picchusta, joka sijaitsee Perussa ja jota käy säännöllisesti ihmettelemässä suuri määrä turisteja. Harva kuitenkin tietää, mitä tämän maiseman ja sinne pääsemisen takana piilee, ja siitä on nimittäin kertomista. Nyt, kun joku miettii lippujen hankkimista Peruun kahden kuukauden kuluttua tapahtuvalle lomalle ja haluaisi nousta katsomaan Machu Picchun ihmeellistä maisemaa, lippujen hankinnan kanssa joutuu vähän odottamaan.

Inkojen Reitti

Inkat asustelivat nykyisen Perun, Ecuadorin, Chilen ja Argentinan alueella 1500-lukuun saakka, minkä jälkeen heidän sivilisaatio tuhoutui espanjalaisten tulon jälkeen. Kaiken kaikkiaan inkavaltakunta on ehtinyt olla olemassa noin viisisataa vuotta ja näin lyhyenä aikana ehti rakentaa laajan tieverkoston, johon kuuluu noin 40 tuhatta kilometriä erilaisia reittejä. Lisäksi inkat olivat mahtavia kivirakentajia: heidän pystyttämiä rakennuksia ihmetellään tänäkin päivänä, sillä kivien välisen raot ovat olemattomia ja itse rakennukset erittäin seismisesti kestäviä, mikä onkin tärkeää Andien läheisyydessä: täällä maanjäristyksiä tapahtuu säännöllisesti sekä pieniä että isompiakin. Yksi inkojen rakentamista kaupungeista on Machu Picchu, johon johtaa 43 kilometriä pitkä inkojen rakentama tie. Reitin nimi on varsin yksinkertainen: Inca Trail to Machu Picchu.

Inkojen Reitti

43 kilometrin reitin varrella kuljetaan sekä tasaisia heinälaaksoja että subtrooppisia metriä orkideoineen ja sammalineen, tehdään jyrkkiä nousuja ja laskuja kiviportaita pitkin, nähdään inkojen rakentamien pienempien kylien raunioita sekä terasseja ja tietysti kaikkea paikalliseen luontoon kuuluvaa: lumella peitettyjä vuorten huippuja ja jokilaaksoja. Lisäksi koetaan reilusti sekä tuulta että aurinkoa, ja joka päivä tulee poikkeamaan edellisestä merkittävästi. Auringosta puheen ollen: vaikka päivän keskilämpötila näissä maisemissa pyörii yleensä kahdenkymmenen celsiusasteen molemmin puolin, aurinkovoide on paras vaeltajan ystävä Machu Picchulle mentäessä, sillä vuoristoissa aurinko saattaa olla hyvinkin julmaa. Omat vuoristotautiasiat kannattaa myös ottaa selviksi ennen lähtöä, sillä välillä reitti nousee yli neljän tuhannen metrin korkeuteen ja viimeistään siellä saatetaan kokea vuoristotaudin oireita.

Niille, Ketkä Ovat Tosissaan

Inkojen rakentamalle Machu Picchulle on olemassa neljä reittivaihtoehtoa. Ne ovat auki ympäri vuoden, tosin helmikuun aikana Perun viranomaiset sulkevat sekä reitit että Machu Picchun kunnostustöitä varten. Paras aika suunnata Machu Pichuun on huhtikuusta lokakuuhun, tosin se on myös korkean sesongin aikaa. Tammikuussa ja maaliskuussa joudutaan todennäköisesti kärsimään useita vesisateista ja ympäröivät maisemat ovat melko varmasti pilvissä.

Niille, Ketkä Ovat Tosissaan

Mistä täytyy huolehtia etukäteen? Kaikesta. Siis ihan oikeasti, tämä saattaa tulla järkytyksenä ja niin tuli minullekin, mutta Machu Picchusta pidetään erittäin tarkkaa huolta ja sinne ei voi päästä ihan noin vaan. Reittikin pitää valita etukäteen neljästä olemassa olevasta vaihtoehdosta, joista lyhin kestää kaksi päivää ja pisin kokonaisen viikon. Tämä kaikki sen takia, että turistien pääsy Machu Pichuun on hyvin rajoitettua: päivän aikana reitille pääsee maksimissaan 500 ihmistä, joista suurin osa on oppaita, kantajia tai kokkeja, ja vain parisataa ihmistä ovat turisteja. Ilman opasta sinne ei saa lähteä. Peru julkaisee pääsyliput Machu Picchuun koko vuodelle aina tammikuussa, minkä jälkeen niitä ostavat valtion hyväksymät retkijärjestäjät ja vain näiden retkijärjestäjien kanssa voidaan päästä Machu Picchuun. Yksin vaeltaminen ei siis onnistu. Kaiken lisäksi, liput kannattaa varata ainakin viisi kuukautta ennen matkaa, varsinkin jos on tarkoitus mennä Peruun korkean sesongin aikana.Machu Picchu osoittautui meikäläiselle loppujen lopuksi turistipaikaksi, ja mahdollisuuksien mukaan vaihtaisin sen tavalliseen vuoristovaellukseen sekä sitä seuraavaan inkojen pystyttämien rakennusten ihmettelemiseen muissa pikkukylissä tai kaupungeissa. Niille, ketkä ovat erittäin kiinnostuneita nimenomaan Machu Picchusta, tästä materiaalista piti olla jotain hyötyä ja toivottavasti olikin. Onnistuneita vaelluksia!