Vaeltaminen Ruotsissa

Vaeltaminen ja retkeily on rentouttavaa sekä hauskaa ulkoilua. Pohjoismainen, puhdas luonto ja monipuoliset vaellusmahdollisuudet tarjoavat kaiken tasoisille vaeltajille vaihtoehtoja. Ruotsin luonto on hyvin samanlainen kuin Suomessa, mutta onneksi kuitenkin hieman erilainen ja ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Kerää kunnon varusteet kasaan ja mieti, millainen vaeltaja olet ja millaiselle vaellusretkelle haluat mennä. Erilaisia vaelluskohteita on Ruotsissa runsaasti ja voit valita vaellusta varten myös sukset tai vaikka mennä ratsastusmatkalle.

Historialliset vaellusreitit

Yksi historiallisesti merkittäviä vaellusreittejä on Kungsleden Trail, suomennettuna Kuninkaan Polku. Se on yli 400 kilometriä pitkä ja on alun perin 1800-luvun loppupuolelta. Ympäri vuoden saavutettava polku tarjoaa matkan varrella paljon käveltävää, nähtävää ja talvisin hiihdettävää.Emigrant Trail, eli Maastamuuttajan Polku vie vaeltajan Smålandin alueelle. Alueella sijaitsevista kylistä lähdettiin etsimään parempaa elämää Amerikasta 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Haastava, kivikkoinen maasto vaikeutti viljan kasvattamista, mutta se sopii täydellisesti vaeltamiseen. Jos haluat kokea sekä Norjan että Ruotsin maastoa, näitä kahta maata yhdistävä St. Olavsledenin pyhiinvaeltajan polku näyttää sinulle kuninkaallisten kulkemaa reittiä. Lähes koskematon luonto on kuin osa ulkoilmamuseota, jossa voit päästä kokemaan historian havinaa yli tuhannen vuoden takaa. Höga Kustenleden kulkee Unescon maailmanperintökohteen läpi. Henkeäsalpaavan kauniit vuoristonäkymät, antiikkiset metsät ja järvet ovat tämän 130 kilometrin pituisella matkalla paras osa. Reitillä on erimittaisia polkuja, joista voi valita itselleen sopivan.

Monipuolista maastoa

Ruotsista löytyy monenlaisia maastoja ympäri maan ja löytyy sekä virallisia, että hieman epävirallisempia reittejä. Virallisia reittejä on kuitenkin paljon ja niistä löytyy erilaisia maastoja, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan. Ruotsin pääkaupungin, Tukholman läheltä löytyy myös hyviä vaihtoehtoja.Tukholmasta pääsee muutamiin erinomaisiin vaelluskohteisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi Tyrestan kansallispuisto, joka sijaitsee vain 20 kilometrin päässä Tukholmasta ja sinne pääsee helposti julkisilla. Toisena hyvänä vaihtoehtona Brunnsviken on taas Tukholman pohjoispuolella oleva järvi, jonka ympäristö on kuin suoraan elokuvista.

Monipuolista maastoa

Mikäli et ole kovin kokenut retkeilijä, Vålådalen voisi olla hyvä paikka aloittaa. Voit tehdä 15 kilometrin päiväreittejä ja yöpyä polun varrella olevissa hotelleissa. Samalla kuitenkin pääsee näkemään Ruotsin luonnon parhaita puolia, kuten vuoristoa. Vålådalen sopii erinomaisesti rennoksi viikonlopun vaelluskohteeksi myös aktiivisemmillekin vaeltajille.Etelä-Ruotissa Skånessa, Skåneledenin Polku on yhteensä 1162 kilometriä pitkä. Reitiltä löytyy vaelluksen lisäksi paljon koettavaa kulttuurin ja kulinaarisen maailman saralta. Monipäiväinen vaellus ilman telttaakin on mahdollista. Tämä vaelluspolku on hyvin monipuolinen ja tarjoaa kaunista metsää, järviä sekä esimerkiksi mukavia aamiaismajoituksia.Skåneleden kulkee yhden luonnonsuojelualueen läpi. Kullabergin luonnonsuojelualue ei ole korkein vaelluskohde, mutta on silti yllättävän haastava paikka. Sitä ei voidakaan suositella täysin aloitteleville. Kullabergissa pääsee näkemään myös merkittävää historiaa, sillä alueelta löytyy kiviaikainen arkeologinen löytö.Kuten Suomessakin, vaellusreittiä suunniteltaessa kannattaa huolehtia mukaan oikeanlaiset varusteet. Ruotsin luonnossa elää muun muassa karhuja ja susia. Hirviä näkyy myös koko Ruotsin alueella. Sää on hyvin samanlainen kuin Suomessa, joten kerrospukeutuminen ja vedenkestävät kengät ovat hyviä tapoja pysyä säänkestävänä. Mukaan kannattaa varata tarpeellisten työkalujen lisäksi myös kamera. Majavat, naalit ja saukot ovat suloisia, sekä ihmisille vaarattomia eläimiä, joita voi löytää erilaisten polkujen varrelta. Villieläimiä ei kuitenkaan saa ruokkia, eikä ihmisten jättämät roskat ole hyväksi niiden elinalueille, joten muista pitää luonto siistinä.Pohjois-Ruotsissa voi myös nähdä revontulia ja luonnossa pääsee tekemään monia erilaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi kanoottimatkat tai pyöräily ovat erinomaisia tapoja tutustua meidän naapurimaamme luontoon. Ruotsissa on paljon saaria ja niiden elämään pääsee tutustumaan hyppäämällä lauttaan.