Turkki on muutakin kuin hotelleja uimarannalla

Harvemmin tulee ajateltua Turkkia muuten kuin rantalomakohteena. Siitä syystä vaeltavan kaverin ehdotus lähteä Turkkiin saattaa ensin kuulostaa oudolta, kunnes lähdetään selvittämään matkan tarkoitusta – ja vaeltajalla se on melkein sataprosenttisesti Likya Yolu -niminen vaellusreitti, jonka pituus on noin 540 kilometriä ja joka poikkeaa kaikista muista Euroopan reiteistä niin maisemillaan kuin käytännön järjestelyilläänkin. Maisemista puheen ollen, tällä reitillä ei tule vastaan valkoisia turisteja täynnä olevia hiekkarantoja, vaan matkan varrella nähdään upeita Taurusvuorten maisemia, sinivihreitä laguuneja, kalliokanjoneja, appelsiinipuita ja näyttäviä muinaisten kaupunkien raunioita.

Historiallinen Merkitys

Lyykia on muinainen sivilisaatio, joka kehittyi nykyisen Turkin etelärannikolla useita tuhansia vuosia sitten. Lyykia on pysynyt hyvin pitkään autonomisena, minkä jälkeen siitä tuli Rooman keisarikunnan osa ja 1000-luvun jälkeen sen valloittivat tuon ajan turkkilaiset. Parhaiten näistä ajoista ovat säilyneet lyykialaiset haudat, jotka louhitiin kallioihin ja jotka on helppo huomata liikkuessaan Likya Yolu -reittiä pitkin. Lisäksi saman reitin aikana voidaan nähdä omin silmin muinaisia kaupunkeja kuten Phaselis ja Olympus, luonnon nähtävyyksiä kuten Perhosten laakso ja Göynük-kanjoni, kuuluisia Chimera-valoja, jotka palavat ikuisesti Yanartash-vuoren huipussa, lukuisia pieniä rantakyliä ja loputtoman Patara-hiekkarannan.

Historiallinen Merkitys

Pituudesta, Vaikeudesta Ja Mahdollisuuksista

Likya Yolu kulkee Fethiye-kaupungista Antaliaan. Se pitää sisällään niin vuoristoreittejä kuin vähän helpompia vuohien ja ihmisten luomia polkuja; välillä tullaan kiipeämään jyrkempiäkin rinteitä. Dalamanin lentokentältä reitin aloituspisteeseen on noin kahden tunnin ajomatka ja loppupistekaupungissa Antaliassa on myös olemassa lentokenttä. Koko reitti on suunniteltu kestämään noin kolmekymmentä päivää, mutta tavanomainen turistin valinta pitää sisällään useita pienempiä reitin pätkiä, joista osa on aika pieniä ja yhdenkin päivän retkeen sopivia reitin osia.

Pituudesta, Vaikeudesta Ja Mahdollisuuksista

Hyvä vaelluskausi näillä alueilla poikkeaa eurooppalaisesta ja paras aika lähteä kulkemaan Likya Yolu -reittiä on huhtikuusta kesäkuuhun sekä syyskuusta marraskuuhun. Kyse on siitä, että kesä on näillä alueilla erittäin kuuma varsinkin suomalaisille matkailijoille, ja talvella on taas välillä reilusti vesisateita. Likya Yolu -vaellusreitin merkintä on punavalkoinen suorakulmio. Vaikeammilla reitin osilla merkkejä löytyy todellakin runsaasti, joten eksyminen on silloin melkein mahdotonta, mutta tasaisemmilla reitin osilla merkintöjä nähdään harvemmin. Väärä suunta on myös merkitty ja sen merkki on punainen risti, mikä on muuten erittäin kätevää: oletko koskaan eksynyt vuoristossa? Minä olen kerran ja yöllä, ja pakko on sanoa, että väärän reitin merkinnät olisivat pelastaneet tilanteen kokonaan. Kartta ei ole mikään pakollinen mukaan otettava lyhyille retkille, mutta pidemmillä vaelluksilla sille on käyttöä: karttaan on merkitty kaikki tarpeellinen tieto kuten yöpymispaikat, erilaiset kylät ja asutukset sekä jopa juomakelpoisen veden lähteet. Noin kymmenen kilometrin välein tulee vastaan pieniä kyliä, hyvin varustettuja leirintäalueita tai yksityisiä yöpymispaikkoja, joten majoituksen ei pitäisi tulla ongelmaksi, kunhan siitä huolehtii ajallaan eikä ala etsiä paikkaa vasta kello yhdeksän jälkeen. Kartan tutkiminen ennen retkelle lähtöä on kuitenkin hyvä keino säästää rahaa ja olla täysin riippumaton erilaisista majoituksista: teltalle täältä löytyy hyvin tilaa, ja välillä teltan pystytys on jopa ainoa mahdollisuus yöpyä reitin varrella.

Sanoisin, että turkkilainen Likya Yolu on sekä historiaa että kulttuuria ja luontoa yhdistävä vaellusreitti ja se on sataprosenttisesti paljon houkuttelevampi Turkin osa kuin ne, mitä myydään valmiissa äkkilähtöpaketeissa. Turkki on todellakin paljon muuta kuin halpaa rantalomailua ja temperamenttisia miehiä, ja luonnon ystävä yleensä heittääkin kaikki ennakkoluulonsa pois, kun valitsee seuraavaa vaellusreittiään.