Skotlantilainen road trip-route 500

Paikalliselta nimeltään North Coast 500, on nimensä veroisesti 500 mailin (800km) pituinen ajoreitti Skotlannin luoteis- ja pohjoisosan ympäri. Reitti kulkee kuuden alueen läpi; The Black Isle, Caithness, Easter Ross, Inverness-Shire, Sutherland ja Wester Ross. Vaikka kyseessä ei ole kovin pitkä ajomatka, siihen kannattaa varata aikaa runsaasti. Tiet ovat kapeita ja kiemuraisia, ja varsinkin kesäaikaan kannattaa varautua myös siihen, että alueella on paljon muitakin seikkailijoita. Reitin voi kiertää autolla tai vaikka pyöräillen. Reitin varrella on monia erilaisia ja eritasoisia majoitusmahdollisuuksia. Telttailu on tietenkin aika suosittua, sillä Skotlannissa pätee ns. jokamiehenoikeudet, eli teltan saa aika vapaasti pystyttää mihin vaan, kunhan ottaa huomioon paikalliset hyvät tavat. Route 500:n varrelle on tullut paljon uusia majoitusmahdollisuuksia ja palveluita sen suuren suosion takia. Nykyään reitti on monen paikallisenkin reissutoivelistalla. Mikäli suunnittelee tätä kiehtovaa seikkailua kesäkaudelle, on siis hyvä varata haluamansa majoitus reilusti etukäteen. Majapaikat ovat yleensä pieniä perheyrityksiä joissa on tarjolla vain muutama huone, joka sopii juuri tällaisen matkan henkeen.

Pois kaupungin hulinasta ja kohti koskemattomia rantoja

 

Reitin varrelta löytyy ainakin 12 parasta hiekkarantaa mitä Skotlanti voi tarjota. Useat näistä ovat sen verran syrjässä, että saattaa hyvinkin huomata olevansa ainoa ihminen koko rannalla.Joten reitiltä poikkeaminen on suositeltavaa, ei koskaan tiedä mitä piilotettuja aarteita voikaan löytää.Dornoch Beach on tunnettu puhtaasta vedestään, joten mikäli mielii mereen pulahtamaan, tämä on siihen oiva paikka. Golspie Beach, sijaitsee pienen kalastajakylän vieressä, mutta on varsin rauhallinen ja puhdas ranta, mainio paikka vaikka nousta autosta tai pyörän selästä ja nauttia aaltojen virkistävästä vaikutuksesta. Melvich Beachille kannattaa poiketa, vaikka sinne meneekin vain todella kapea hoitamaton tie. Ranta koostuu hiekkadyyneistä ja hitusella onnea, voi myös bongata saukkoja sekä hylkeitä. Torrisdale Bay on taas kokeneiden surffareiden suosiossa voimakkaan vuoroveden vaihtelun johdosta.Sandwood Bay on usein listattu Britannian upeimpien rantojen joukkoon. Vaikka sen suosio on vankka, siellä voi silti tuntea olevansa hyvin rauhassa. Koska se on tarpeeksi pitkä ja suuri, muita vierailijoita tuskin huomaa. Sandwood Bay on myös kaikkein syrjäisin ranta Britanniassa, sinne pääsee vain kävelemällä 6 kilometrin pituista sorapolkua joka lähtee Blairmoren kylästä.

Delfiinin bongausta, vuorikiipeilyä tai vaikka yö puumajassa.

Black Islen alue on ehkä juuri se paikka missä kannattaa pysähtyä pidemmäksi toviksi, mikäli toivelistalla on mahdollisuus nähdä delfiinejä. Tämä on yksi parhaista paikoista siihen koko Skotlannissa. Black Isle ei ole nimestään huolimatta saari, vaan niemimaa, ja sen rannoilla vierailee säännöllisesti ympäri vuoden suuri, noin 100 yksilön delfiinilauma. Ackergilin linnan tiluksilla sijaitsee Euroopan suurin “puumaja” joka taatusti tekee lähtemättömän vaikutuksen. Ei oikeastaan voi puhua majasta vaan talosta, sillä tilaa on hääsviitin verran ja näkymä 150-vuotiaasta vuorivaahterapuusta kattaa 180 astetta kauniiseen satumetsään. Mikäli on kiinnostunut valloittamaan vuoria, niitä löytyy nimensä veroisesti juuri täältä, ylämailta.Reitin varrella on mitä mielenkiintoisin ja monipuolisin maisema, josta riittää tasosta riippumatta joka kiipeilijälle juuri se sopiva valloituskohde. Alueella on 37 yli 914 metristä vuorta, joten mikäli vuoret ovat se juttu, niin tämä on se paikka.

Matkan suunnittelu

Reitin voi aloittaa Invernessistä, johon pääsee lentäen, junalla tai autolla. Reitille löytyy tarkkoja, informatiivisia karttoja esimerkiksi Route 500:n omilta, englanninkielisiltä nettisivuilta. Kannattaa ottaa myös huomioon että vaikka reitti kulkee pienten kylien läpi, se on suurelta osin asumatonta seutua, joten majapaikat kannattaa varata ennen matkaa ja muutenkin tutustua seutuun ja tarjolla oleviin palveluihin etukäteen.

Matkan suunnittelu