Seikkailulle Islannin erämaahan

Moni suomalainen luonnossa liikkuja on kiertänyt Norjaa ja Ruotsia ja erityisesti Lappia, mutta jostain syystä Islanti tuntuu liian kaukaiselta ja jää helposti koluamatta. Totta on, että Islantiin pitää erikseen lentää ja tämä tekee matkasta heti haastavamman, mutta luonnosta nauttivan kannattaa silti pitää Islanti mielessään. Tämä pieni jäämaa on nimittäin todellinen vaeltajan unelmakohde. Maasta löytyy satoja upeita vaellusreittejä ja luonto kutsuu heti Reykjavikin vieressä. Reitit ovat selkeästi merkittyjä ja niillä voi helposti vaeltaa vaikka viikon maisemiin kyllästymättä. Vaellukselle voi lähteä joko omatoimisesti tai osana ryhmää.

Seikkailulle Islannin erämaahan

Kunnolliset varusteet tekevät retkestä nautinnollisen

Tärkein varuste Islannissa, kuten millä tahansa vaelluksessa ovat hyvät vaelluskengät. Jokainen luonnossa kulkenut on varmasti myös kantapään kautta oppinut, että kengät kannattaa ajaa sisään arkikäytössä, eikä usean päivän vaelluksella. Oikeat vaatteet ja varusteet tekevät vaeltamisesta miellyttävää. Islannissa sää on hyvin vaihteleva ja kesälläkin suhteellisen viileä, joten kerrospukeutuminen on retkeilijältä fiksu päätös. Tällöin kerroksia voi vähentää auringon porottaessa ja viiman puhaltaessa puolestaan lisätä. Kerrospukeutumisen salaisuutena on pukea alimmaiseksi kerros, joka imee kosteutta iholta, mutta tuntuu silti kuivalta. Seuraavaksi tulee fleece-kerros, joka eristää lämpöä. Fleecen päälle kannattaa pukea kerros, joka puolestaan tarjoaa suojaa sekä tuulelta että sateelta. Myös kenkien on hyvä olla kosteutta pitävät, sillä jalat kastuvat lähes väistämättä jossain vaiheessa. Islannissa voi törmätä lumeen myös kesällä. Pidemmillä vaelluksilla vaellussukat nousevat arvoonsa, sillä viimeistään ensimmäisen päivän lopulla huomaa, kuinka tennissukat alkavat hiertää.

Kunnolliset varusteet tekevät retkestä nautinnollisen

Varaa mukaan riittävästi ruokaa ja ilmoita sijainnistasi

Islannin maaseutu on kaunista, mutta karua. Taloja on harvakseltaan ja palveluja vielä sitäkin vähemmän. Muista siis pakata mukaan tarpeeksi ruokaa ja jotain vielä hätävaraksi. Paino alkaa tuntua pian, joten unohda kaikki painavat pakkaukset ja siirrä tarvittaessa ruokia kevyempiin astioihin. Kaasukeittimen voi ostaa mukaan huoltoasemalta ja lähes kaikista pikkukaupoistakin löytyy retkeilyyn tarvittavia perusvarusteita, retkeily on Islannissa suosittu harrastus. Matkan varrella on aina useita lähteitä ja jokia, joista voi täyttää vesipullon. Reittien varsilla on vuoristomajoja, joissa voi levähtää. Majoissa on myös vieraskirjat ja sellaiseen kannattaa aina jättää edes lyhyt merkintä. Se on hauska muisto omistajalle, viihdettä seuraaville matkailijoille ja mikä tärkeintä, auttaa paikallistamaan sinut jos eksyt tai tielle tulee muita yllätyksiä.

Varaa mukaan riittävästi ruokaa ja ilmoita sijainnistasi

Joen ylittäminen vaatii tarkkaavaisuutta – ja mielellään sandaalit

Vaellusreitit ovat tasoltaan toisinaan vaativiakin, joten reitti kannattaa tarkistaa etukäteen. Varaudu ylittämään jokia, sillä edes virallisilla vaellusreiteillä ei ole aina tarjolla siltoja. Kyseessä on erämaa, joten varovaisuutta kannattaa noudattaa. Ennen ylittämistä tarkista, missä sijaitsee joen levein kohta, sillä se on yleensä myös matalin. Katso minne kuljet ja keskity ylittämiseen. Ennen ylittämistä hyvä varotoimenpide on vielä avata rinkan soljet, jotta hätätilanteessa pääset eroon painavasti repusta etkä joudu sen vietäväksi. Jokien ylittämistä silmällä pitäen kannattaa pakata mukaan jalassa pysyvät sandaalit, sillä paljain jaloin terävät kivet raapivat kipeästi etkä varmasti halua kastella vaelluskenkiäsi kylmässä vedessä.

Joen ylittäminen vaatii tarkkaavaisuutta – ja mielellään sandaalit

Reittejä joka makuun

Islannin tunnetuin ja suosituin vaellusreitti on Laugavegur, joka tarjoaakin upeita ja monipuolisia nähtävyyksiä kolmeksi päiväksi. Enemmän omaa rauhaa arvostaville löytyy mainio reitti Itä-Islannista Borgarfjördur Eystri -vuonon laitamilta. Neljän tunnin Stórurð-vaellus on ehdottomasti alueen kauneinta luontoa. Snæfellsnes on upea alue jäätikön laitamilla, jossa voi vaeltaa päiväkausia tai tehdä lyhyempiä päiväretkiä. Myös jäätiköllä on mahdollista vaeltaa, mutta sinne ei Islantia tuntemattoman kannata suunnata ilman opasta. Kierroksia järjestävät kuitenkin useat paikalliset matkatoimistot ja jäätiköllä kulkeminen on todellinen elämys.

Reittejä joka makuun