Salaperäinen nimi, uskomattomat maisemat

GR 20 ei kuulosta mitenkään mielenkiintoiselta verrattuna esimerkiksi Ruotsissa sijaitsevaan Kungsledeniin tai Irlannin Ring of Kelly -reittiin. Nimessä on myös jotain salaperäistä… ja kysehän on Euroopan vaativimmista vaellusreiteistä, joka kulkee Ranskalle kuuluvan Korsikan saaren halki.

Vuoristojen ystäville tämä reitti on upea mahdollisuus nauttia korkeista paikoista: saarelta löytyy jopa 128 vuorenhuippua, joista avautuu hienoja peltomaisemia ja joissa pystyy kulkemaan välillä tiheämpienkin havumetsien kautta.

Faktaa

Reitin historia ulottuu 1970-luvulle, jolloin Korsikan ongelmaksi todettiin väestön muuttaminen syvemmälle keskelle saarta. Tavoitteena oli palauttaa vuoristoilla sijaitsevien paimenlaitumien merkitys ja elävöittää muinaiset kylien välillä olevat reitit. Hyvin pian sen jälkeen paikasta tuli kansallispuisto ja vielä vähän myöhemmin GR 20 -reitti sai ansaittua suosiota ensin paikallisen väen keskuudessa ja sen jälkeen koko Euroopan vaeltajienkin keskusteluissa. GR 20 -reitin valloittaneet ranskalaiset tykkäävätkin välillä melkein ohi mennen mainita heidän tekemästä vaelluksesta, jos jaksoivat suorittaa sen kokonaan: reitin pituus on kokonaiset 180 kilometriä ja haasteita reitin varrelta löytyy enemmän kuin vain riittävästi. GR 20 kulkee saaren halki pohjoisesta etelään ja se on jaettu kahteen osaan: pohjoisosa kulkee Calenzanasta Vizzavonaan ja sitä pidettiin vaikeana, mutta kauniimpana sen jyrkkine rinteineen ja epätasaisine polkuineen; eteläosa kulkee puolestaan Vizzavonasta Concaan ja sitä voi suositella aloittelevillekin vaeltajille. Koko reitti vie noin viisitoista päivää riippuen toki vaeltajan kokemuksesta ja taukotarpeista. Välillä taukoja tulee tehtyä nauttiakseen ympäröivistä maisemista eikä väsymyksen takia, joten kahden viikon loman varaan tätä reittiä ei ainakaan kannata suunnitella, jos ei haluta pitää kiirettä koko ajan.

Faktaa

Käytännön Asiaa

Paras aika lähteä vaellukselle GR 20:n maisemiin on kesäkuusta syyskuuhun. Reitti vaatii vaeltajalta paljon voimia ja hyvää fyysistä kuntoa, ja sen lisäksi vielä kokemusta vaikeammilla alueilla liikkumisesta: välillä polut ovat sellaisia, että niissä joudutaan käyttämään jalkojen lisäksi myös käsiä, ja kun selässä roikkuu yli kaksikymmentä kiloa painava reppu, haaste muuttuu tavanomaisesta aikamoiseksi. Syksyllä ja keväällä sää voi olla hyvinkin vaihtelevaa ja huonompaa, mikä on vaarallista aloittelijoiden kannalta; talvella reittiä käyttävät vain kokeneet hiihtäjät ja hekin kulkevat yleensä oppaan kanssa.

Käytännön Asiaa

Reitti on merkitty maastoon punaisilla ja valkoisilla suorakulmioilla, joita näkyy silloin tällöin isoissa kivissä ja puissa. Eksyminen on kuitenkin näillä alueilla hyvin helppoa ja paperikartat sekä kompassi kannattaa ottaa mukaan olemassa olevan GPS-trackerin lisäksi. Koko reitin aikana tulee vastaan yöpymispaikkoja: niin sanottuja vuoristomajoja, joissa pystyy majoittumaan yöksi ja saada jotain perusruokaa, jos sellaista ei satu olemaan riittävästi mukana. Näitä majoja näkee 4-8 tunnin välein, kun kulkee reittiä, ja ne täytetään saapumisjärjestyksessä: niissä on yleensä kymmenkunta sänkyä ja majoitus onnistuu myös majojen vieressä olevilla aidatuilla telttailualueilla. Sänkypaikka tulee maksamaan noin viisitoista euroa ja telttailualueella majoittuminen maksaa suunnilleen viisi euroa henkilöltä telttojen määrästä riippumatta. Muualla kansallispuistossa telttailu on kiellettyä, eli mukavalta tuntuva reitin varrelta löytynyt paikka voi tuntua hyvältä, mutta vain pienelle lounastauolle.GR 20 on aito retkiseikkailu, johon ei riitä varustautua pelkillä hyvillä kengillä. Vaellussauvat ovat hyvä lisä omaan kulkemiseen, mutta niiden lisäksi täytyy miettiä tarkkaan, mitä ottaa mukaan: liiallinen veden määrä painaa paljon, kun taas toisaalta ilman vettä ei tulla pärjäämään. Luonnollisia lähteitä esiintyy silloin tällöin, mutta kuka tietää, milloin tulee seuraava vesiputous tai vuoripuro? Joka tapauksessa, GR 20 on erinomainen retkipaikka pidemmällekin lomalle ja hyvä haaste jokaiselle, joka kuvittelee rakastavansa haastaa itsensä erilaisiin seikkailuihin.