Ruotsiakin voi satumaaksi sanoa osa 2

Edellisessä kirjoituksessa kerroin kahdesta Ruotsin vaellusreitistä ja niiden tarjoamista maisemista. Kyse oli Ruotsin pohjoisosassa sijaitsevista vaellusreiteistä: Padjelantaleden ja Kungsleden, ja sopiva aika lähteä sinne vaeltamaan on lyhyt korkea sesonki kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Nyt on aika siirtyä vähän etelämmäs Ruotsia, mistä löytyy kuitenkin upeaa katsomista ja vaelluskausikin on hieman pidempää.

Höga Kusten

Suoraan käännettynä Korkea Ranta, tämä paikka on mielenkiintoinen monessa mielessä. Jääkauden aikana paikallinen maan pinta on noussut noin kahdeksansadan metrin verran, mikä antaa kaikille vaeltajille mahdollisuuden nähdä upeiden maisemien lisäksi hyvin havainnollistavan kuvan maan päällä tapahtuvista luonnollisista prosesseista. 2000-luvun alussa Höga Kusten nimettiin UNESCOn maailmanperintöluettelon kohteeksi. Kaiken kauneutensa lisäksi Höga Kusten -vaellusreitti kulkee yhden Ruotsin kauneimmista kansallispuistoista Skuleskogenin kautta. Itämeren rannalla sijaitseva luonnon ystävien suosima paikka on kuuluisa suurista kallioistaan, jotka nousevat suoraan vedestä, ja kansallispuiston päänähtävyydeksi on nimetty neljäkymmentä metriä syvä kalliohalkeama.

Skåneleden

Perinteisesti ajatellaan, että Ruotsin parhaat maisemat ja vaellusreitit löytyvät kyseisen maan pohjoisosassa. Kuitenkin ne onnelliset ihmiset, jotka ovat kulkeneet Skåneledenin maisemissa edes kerran, voivat jo reippaasti väitellä sitä vastaan: Skåneleden sijaitsee Ruotsin eteläisimmässä läänissä ja houkuttelee vuosittain tuhansia vaeltajia maailman eri puolilta. Kyse ei ole mistään pikkureitistä vaan oikein pitkästä retkestä, jonka voi jakaa vaikka osiin ja suorittaa vaiheittain joka kesä. Reitti onkin jaettu jo valmiiksi viiteen erilliseen polkuun, mutta mikään ei estä meitä suunnittelemasta reittejämme itsenäisesti ja jatkaa seuraavana vuonna siitä pisteestä, johon viime vuonna jäätiin. Ja niin: koko reitti on noin tuhat kilometriä ja se on samalla osa seitsemän maan kautta kulkevaa Pohjanmeren reittiä, jonka pituus on jo kokonaiset kuusi tuhatta kilometriä. Skåneledeniä kulkiessa, matkan varrelle ilmestyy koko ajan pieniä kyliä ja kuntia, jotka vaihtuvat aina mitä upeampiin maisemiin: kalliorantoihin, kauniin aaltoihin, syviin metsiin ja lumenvalkoisiin hiekkarantoihin. Skåneledenin must go -paikkoihin kuuluu myös Dalby Söderskog, joka on Ruotsin vanhin kansallispuisto ja se on erittäin kuuluisa kasveistaan ja eläimistään.

Skåneleden

Upplandsleden

Tämä vaellusreitti on saanut nimensä juuri Uppsalan kaupungin nimen kunniaksi, kuten voi helposti arvata. Se sijaitsee noin seitsemänkymmenen kilometrin etäisyydellä Tukholmasta, minkä ansiosta se mahtuu hyvin kaupunkilomaankin: 450 kilometriä pitkä polku mahdollistaa sekä päiväretket että kokonaiset vaellusseikkailut, ja se kulkee mäntymetsien kautta ohittaen pieniä kyliä ja maatiloja. Upplandsleden on kuuluisa koko Euroopassa siitä, että siellä voidaan nähdä poroja, hirviä ja mustia tikkoja niiden luonnollisissa elinolosuhteissaan. Lapin vanhalle ystävälle tämä ei välttämättä ole uutta, mutta toisaalta jokainen kaunis paikka on kaunis omalla tavallaan.

Upplandsleden

Tässä tulee vielä muutama pikkuvinkki Ruotsin vaelluksiin. Ensimmäinen koskee hyttysmyrkkyjä, varsinkin kun mennään vaeltamaan pohjoiseen ja retken ajankohdaksi valitaan kesäkuun alku. Vaikka silloin vuoristoissa saattaa olla vielä lunta, hyttyset ovat jo valmiina juomaan turistien verta, ja yöpyminen teltassa saattaa muuttua tappeluksi oman ihon kanssa. Toinen pointti on siinä, että teltan käyttö kannattaa opetella kunnolla, sillä vaellusreiteiltä löytyvät yöpymispaikat maksavat paljon, mutta niiden tarjoama kokemus on aina telttakokemusta köyhempi. Viimeisenä vinkkinä on varovainen kulkeminen keväällä ja kesäkuussa: juuri silloin käärmeet tulevat lämmittelemään auringon paisteeseen, ja jotkut Ruotsissa esiintyvistä kyistä saattavat pilata koko matkan. Huonommassa tapauksessa ambulanssia saa odottaa erittäin pitkään, jos on onnistuttu tapaamaan kyykäärmeen korkealla vuoristoissa. Tässä oli viisi kuuluisaa Ruotsin vaellusreittiä, joista jokainen on upea ja mielenkiintoinen omalla tavallaan. Pohjoismaiden luonto on monipuolista, joten pelkkään Suomeen ei kannata rajoittua, sillä naapurimaamme ovat yhtä rikkaita maisemillaan kuin Suomikin. Onnellisia vaellushetkiä!