Retkeilemään pääsee Lapin lisäksi jopa pääkaupunkiseudulla

Retkeilemään pääsee Lapin lisäksi jopa pääkaupunkiseudulla

Suomessa riittää seikkailtavaa pohjoisesta etelään. Päiväretkiä tai pidempiä vaelluksia voi tehdä niin Lapin tuntureilla kuin Espoossakin. Luonnossa kulkeminen virkistää, eivätkä lyhyemmät reissut vaadi edes etukäteissuunnittelua. Kansallispuistoissa reitit on merkitty huolella ja eksymiseltä on helppo välttyä, jos seuraa reittiä. Yöpyminen on helppoa leirintäalueella tai erillisillä telttapaikoilla, ja päiväretkilläkin pääsee erätunnelmaan valmistamalla lounaan tai illallisen nuotiopaikalla. Reitit soveltuvat vaeltamiseen vuoden ympäri, mutta erityisesti Lapin tuntureilla yötön yö on todella kokemisen arvoinen. Nuuksioon taas voi pääkaupunkilainen poiketa viettämään mukavan päivän aina kun siltä tuntuu tai lähteä esimerkiksi koiran kanssa metsään hieman erilaiselle lenkille. Nuuksio sopii retkeiltäväksi myös pienten lasten kanssa, Lapissa reitit ovat sen verran pidempiä, että aivan perheen pienimpien kanssa ei reiteille kannata suunnata. Suomen luonnosta löytyy kuitenkin takuuvarmasti jokaiselle jotakin.

Nuuksio kutsuu päivä- tai viikonloppuretkelle

Pääkaupunkiseudulla eläville helpoin päiväretki on Pohjois-Espoossa sijaitseva Nuuksion kansallispuisto. Sinne on helppo suunnata ja paikalle pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla. Jopa pyörätuolilla liikkuville ja lastenrattaiden kanssa alue tarjoaa mainioita retkeilykohteita. Näinkin lähellä pääkaupunkiseutua maisemat ovat vaihtelevia ja reittejä riittää eri vaatimustasoille. Nuuksion alue on metsäistä ja suuri osa puista yli satavuotiaita. Alueella on myös useita kauniita ja kirkasvetisiä puroja ja lampia. Vaeltamisen lisäksi Nuuksiossa pääsee uimaan ja melomaan ja syksyisin voi kerätä sieniä ja marjoja. Osa reiteistä soveltuu myös maastopyöräilyyn.

Nuuksio kutsuu päivä- tai viikonloppuretkelle

Turvallista, mutta ei aina yksityistä retkeilyä

Pääkaupunkiseudun läheisyyden ja alueen helppouden myötä poluilla voi olla toisinaan ruuhkaa, joka voi retkeilijästä riippuen olla hyvä tai huono asia. Alueella on turvallista kulkea, mutta toisaalta luonnonrauhaa kaipaavalle kyseessä voi olla liiankin vilkas alue. Rauhaa rakastavalle paras aika suunnata Nuuksioon onkin aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

Turvallista, mutta ei aina yksityistä retkeilyä

Nuuksiossa voi seikkailla melko vapaasti kartan ja kompassin kanssa eri reittejä ja löytää omia, salaisia suosikkipaikkoja. Kokemattomampi retkeilijä taas pääsee hyvin alkuun merkityillä reiteillä. Helpoin reiteistä on kahden kilometrin pituinen Maahisenkierros, joka soveltuu kierrettäväksi myös pyörätuolilla. Reitti alkaa Solvallan urheiluopiston takaa. Reitillä erityisen palkitsevaa ovat upeat järvi- ja metsämaisemat, jotka avautuvat korkean kallion päältä. Toinen helppo reitti on niin ikään kahden kilometrin pituinen Punarinnankierros. Reitti kulkee vaihtelevassa kallio- ja metsämaisemassa ja matkan varrelle osuu metsälampia, pitkospuita ja vanhoja puita.

Reittejä moneen eri vaatimustasoon

Neljän kilometrin mittainen Haukankierros on rengasreitti, jossa on suuria korkeuseroja ja siten runsaasti kiivettävää. Kiipeäminen tarjoaa kuitenkin näkymän Myllypuron laaksoon ja hieman erikoisempana nähtävyytenä Mustalammen ajelehtivat turvelautat. Reitin varrella on keittokatos ja nuotiopaikka sekä yöpymiseen soveltuva Mustalammen telttailualue.

Hieman vaativampi päiväreitti on kahdeksan kilometrin pituinen Korpinkierros. Reitti tekee monipuolisen kierroksen pitkin kallioita, sukeltaen välillä vanhaan metsään ja seuraten metsälampien rantoja. Mukaan kannattaa pakata eväät, sillä matkan varrelta löytyy mainioita nuotio- ja telttapaikkoja. Viikonloppuisin tämä reitti saattaa olla hyvinkin ruuhkainen, mutta arkisin saa kulkea enemmän omassa rauhassa. Lisää reittejä löytyy kansallispuiston omilta sivuilta.

Palvelut lähellä

Kaupungin läheisyys ei Nuuksiossa juuri kuulu, sillä kansallispuiston siimeksestä löytyy hyvinkin hiljaisia ja rauhallisia kohtia. Palvelut ovat kuitenkin aina lähellä, eikä esimerkiksi ruokaa tarvitse pakata mukaan kovin paljon edes varmuuden vuoksi. Leirintäalueella viihtyy helposti yön tai kaksi ja alueella myydään pieniä päivittäistavaratuotteita sekä karttoja. Halutessaan voi jopa käydä ruokailemassa Haltian ravintolassa, josta saa etukäteen tilaamalla mukaansa myös retkieväspaketteja. Puhelimet kuuluvat hyvin koko alueella, joten älypuhelinta voi käyttää halunsa mukaan sekä suunnistamiseen että viihdykkeeksi. Tämä on aina mukava lisä, sillä ainakin itse tykkään taukojen aikana rentoutua fiiliksestä riippuen joko kuunnella musiikkia, nostattaa vähän jännitystä tai vain selailla päivän uutisotsikoita.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Nuuksio sopii päiväretkeilyyn, mutta todellinen vaeltaja suuntaan toki hieman tutkimattomammille korpimaille. Ainakin jos retkeilyyn on käytettävissä useampi päivä. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Tuntureita halkovan kansallispuiston suosituin reitti on 55 kilometriä pitkä rengasreitti nimeltään Hetta-Pallas-polku. Lyhyemmille vierailulle on tarjolla yhteensä 18 erilaista luontopolkua, jotka ovat pituudeltaan 1 – 17 kilometriä. Yhteensä kaikkia merkittyjä reittejä alueella on yli 350 kilometriä, joten tutkimusmatkaa voi jatkaa pitkäänkin. Vaellusreitit kulkevat osin jään ja roudan muovaamaa rakkakivikkoa pitkin, jolla kulkiessa saa olla varovainen, ettei nyrjäytä nilkkojaan. Toisaalta vaihteleva maasto tekee kulkemisesta mielenkiintoista.