Raivon paikka

Mikä voi olla mahtavampaa kuin Skotlanti? Pohjois-Skotlanti, tietenkin! Pohjois-Skotlannin maisemissa ollaan kaukana kotoa, mutta jokamiehenoikeus toimii täällä samalla tavalla kuin Pohjoismaissakin.

Skotlannin saariston lounaisin paikka on nimeltään Cape Wrath, joka kääntyy suomen kielelle Raivon niemi, mutta sen nimen takaa ei kuitenkaan löydy raivostuneen merimiehen tarinaa. Paikan nimi tuli muinaisnorjan kielestä, jota viikingit käyttivät, ja sen ääntäminen muistutti englanninkielistä sanaa ”wrath”. Tänä päivänä niemellä ei asu melkein ketään muita kuin lampaita, mutta sitä ympäröivä luonto houkuttelee luonnon ystäviä koko maailmasta – ja syystäkin.

The Cape Wrath Trail

Tämä ei ole mikään virallinen vaellusreitti eikä täältä löydy mitään hienoja vierailijakeskuksia postikortteineen ja kahviloineen – niin kuin kaikkialla Pohjois-Skotlannissa on tapana, ihmiset keskittyvät enemmän luontoon kuin rahaan ja suhtautuvat luontoon jokamiehenoikeuden periaatteella. Englantilaisten olisi hyvä oppia nämä tavat tutuksi, sillä heidän kaksi luonnon ihmettä kuten Giant Causeway ja Stonehenge ovat tänä päivänä pelkkää turistitoimintaa. Oli miten oli, Skotlanti on ihana paikka vaeltajalle. The Cape Wrath Trail on hyvä siinäkin mielessä, että kukaan ei tule sanomaan tai ohjaamaan, miten reittiäsi kuljet: kaikki on vain itsestäsi kiinni.

The Cape Wrath Trail

Reitillä on kaksi aloituspistettä ja täten kaksi aloitusmahdollisuutta. Ensimmäinen edellyttää lautan käyttöä, joka saa vaeltajan siirrettyä Fort Williamista Loch Linnhen kautta Cona Gleniin. Siellä nähdään hieno, mutta ihmisten rakentama Glenfinnan Monument, minkä jälkeen antaudutaan luonnolle ja vaellukselle. Helpompi ja vaeltajaystävällisempi aloitus on myös Fort Williamissa, mutta nyt käytetään maantietä ja suunnataan kohti Great Glen -kylä, mistä jatketaan pohjoiseen. Koko reitin The Cape Wrath Trail pituus on noin 370 kilometriä, ja kesällä ne on mahdollista tehdä alle kahdessa viikossa.

Miksi Pitäisi Lähteä Skotlantiin?

Hyvä kysymys. Kun sinne kerran eksyy, sinne varmasti palaa ja todennäköisesti useammankin kerran. The Cape Wrath Trail ei ole ihan paras paikka aloittaa omat Skotlanti-kokemukset, sillä sen jälkeen koko Skotlanti saattaa tuntua epäystävälliseltä ja karulta alueelta. Parempi vaihtoehto on käydä ensin ajelemassa North Coast 500 -tietä, ihmettelemässä Edinburghin arkkitehtuuria, palata takaisin sivilisaatioon ja vaikka vuoden päästä tulla tutustumaan Skotlannin luontoon jo tarkemmin. The Cape Wrath Trail on parasta tehdä touko- tai kesäkuussa, sillä Britannian saaristossa kesä alkaa ja loppuu aikaisemmin kuin meillä.

Miksi Pitäisi Lähteä Skotlantiin?

The Cape Wrath Trail kannattaa aloittaa silloin, kun on kokemusta ja tietämystä karttojen ja kompassin käytöstä. Pohjois-Skotlannin upea luonto on upeaa vielä senkin ansiosta, että lukuisat verkko-operaattorit eivät ole rakentaneet tänne mitään tornejaan, ja verkon toimivuus on välillä kyseenalaista ja välillä puuttuu kokonaan. Kun huomasin tämän itse tietämättä oikeita Pohjois-Skotlannin sää- ja verkko-olosuhteita, olin rehellisesti sanottuna maailman onnellisin ihminen: yksin keskellä koskematonta luontoa ja ilman verkkoa. Ihan oikeasti. Mutta kartta ja kompassi täytyy siis kulkea mukana. The Cape Wrath Trail ei ole mikään vaativin mahdollinen vaellusreitti, mutta haasteita se sisällään pitää: Pohjois-Skotlannissa sää saattaa vaihdella päivän sisällä merkittävästi ja välillä sumu tulee häiritsemään etenemistä totaalisesti. Välillä tulee taas satamaan ja välillä tuulee niin kovaa, että juuri ja juuri pysytään vielä jalat maassa. Telttailijalle löytyy varmasti paikkoja ja useampikin, kun taas ilman telttaa yöpymispaikan löytäminen saattaa käydä vaikeaksi: koko reitillä tulee vastaan joitakin kyliä parin tai kolmen päivän välein, ja niiden välillä käytetään telttaa sekä syödään edellisen kylän kaupasta ostettua ruokaa. The Cape Wrath Trail on mainio vaellusreitti niille, ketkä kaipaavat lähtöä jonnekin kauemmas, mutta samoilla vaellussäännöillä kuin Pohjoismaissakin. Skotlannin hienot vuoristo- ja valtamerimaisemat saavat joka seikkailijan ihastumaan näihin alueisiin ja rakastumaan niihin niin, että jossain vaiheessa tulee taas mieleen: nyt on aika mennä Skotlantiin jälleen kerran.