Pitkään rakennettu ja vihdoin valmistunut pohjoinen reitti

Yli kaksikymmentäviisi vuotta sitten pieni vapaaehtoisryhmä teki aikamoisen ponnistuksen ja sai sekä Kanadan kansalaiset että hallituksenkin kannattamaan heidän mahtavaa aloitetta: reittiä nimeltään The Great Trail.

Tänä päivänä se on maailman pisin jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille tarkoitettu vaellusreitti. Sen 24 134 kilometriä kulkevat kolmentoista Kanadan läänin kautta ja reitin aikana voidaan nähdä jopa viisitoista tuhatta erilaista pienempää ja isompaa kuntaa. Reitin korkeimman pisteen korkeus maanpinnasta on 2 185 metriä. Mahtavaa, varsinkin kun muistetaan, että kaikki alkoi muutaman vapaaehtoisen ihmisen aloitteesta vuonna 1992.

The Great Trail: Tietoa

Tämä vaellusreitti kulkee koko Kanadan halki alkaen Atlantin valtamerellä sijaitsevasta kaupungista nimeltään Cappahayden ja päättyen kahteen vaihtoehtoon: joko Tyynellämerellä sijaitsevaan Vancouveriin tai Jäämeren maisemiin Tuktoyaktukiin. Kukaan ei todellakaan estä ketään käymästä kummassakin päätepisteessä. Reitistä on olemassa The Great Trailin kotisivuilla erinomainen kartta, joka auttaa oman seikkailun suunnittelussa ja kiinnittää vaeltajan huomiota erilaisiin huomion arvoisiin paikkoihin. Kartan yksityiskohtaisuus pitää sisällään myös erilaisia neuvoja, valokuvia ja historiallisia valokuvia reitin tiettyjen paikkojen rakentamisesta. Se, mikä kannattaa muistaa ja mistä minun on pakko mainita: tämä reitti on tarkoitettu vain jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille. Sitä ei yksinkertaisesti saa kulkea millään moottoriajoneuvolla, ei edes skootterilla, mikä tuo tähän reittiin tiettyä viehätystä. The Great Trail ei ole tarkoitettu kerralla alusta loppuun kuljettavaksi, vaan sitä voi kulkea osissa, jotkut reitin pätkät voidaan jättää väliin, jos siltä tuntuu, mutta mitään moottorikäyttöisiä kulkuneuvoja ei saa käyttää. Vapaaehtoisryhmän tekemä suuri työ on mahdollistanut erilaisten polkujen rakentamisen, reitin varrella olevien yöpymispaikkojen järjestämisen ja maastoon merkitsemisen. Koko reitillä näkyy selkeitä opaskylttejä.

The Great Trail: Tietoa

Kahdenkymmenenviiden The Great Trailin rakentamisvuoden aikana projekti sai tukea erilaisista säätiöistä, yrityksistä ja yksityishenkilöiltä. Valtio puolestaan tukee reitin toimintaa ja sen kunnossapitoa vain osittain ja sen tärkeimmissä osissa, joihin kuuluu kansallispuistoalueita ja reitin rakentamista ennen olemassa olleita polkuja. The Great Trailin avaaminen on muuten saanut ratkaistua useat Kanadan ongelmat: ensisijaisen tärkeää on ollut panostaa turismin kehittämiseen ja kansan terveellisten elämäntapojen edistämiseen, ja toinen saavutus on erilaisten paikkakuntien yhdistäminen. Aikaisemmin joidenkin kuntien välillä ei ollut olemassa minkäänlaisia teitä, mutta nyt niiden asukkaat voivat saada töitä naapurikylästä ja heidän välinen kommunikointikin sujuu paremmin.

Tarpeeksi Voimia Ja Hyvin Aikaa

Vaikka The Great Trailia ei ole mikään pakko kulkea toisesta päästä toiseen yhdellä kertaa, moni siitä varmasti haaveilee. Aikaa kuluu kuitenkin paljon, varsinkin jos muistetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttökielto… mutta vaihtoehtoja löytyy ja paljon. Kaikkea saa vuokrattua niin sanotuista välipisteistä ja reitin saa erittäin monipuoliseksi, sillä valinnan varaa on: Kanadan sääolosuhteet ja The Great Trailin rakentajien hyvä vaeltamisen ymmärrys sallivat liikkumisen veneillä, polkupyörillä, moottorikelkoilla, suksilla ja jopa hevosilla, joten nämä reilut kaksikymmentä tuhatta kilometriä voivat jäädä tuntumaan jopa lyhyeltä matkalta!

töitä naapurikylästä ja heidän välinen kommunikointikin sujuu paremmin. Tarpeeksi Voimia Ja Hyvin Aikaa

Kanadan luonto on todellakin hyvin monipuolista eikä se ole mikään ihme: Kanada on toiseksi suurin planeettamme maa. The Great Trail -vaellusreittiin kuuluu sekä erilaisia kaupunkeja, kuntia ja vuoristoja että myös Kanadan ylpeyttä eli lukuisia vesistöjä, ja melkein kolmannes tästä reitistä kulkee vesistöjen läheisyydessä tai vesistöjen läpi. Jos viimeinen asia jäi askarruttamaan eli reitin yöpymismahdollisuudet, siitä ei tarvitse huolehtia: matkan varrelta löytyy tarpeeksi yöpymispaikkoja, joissa voi myös käydä täyttämässä vesi- ja ruokavaransa tai mennä vesisateelta piiloon. Käytännön asiat on järjestetty niin, että niistä huolehtiminen ottaa minimaalisen määrän vaeltajan energiaa ja hän pystyy keskittymään reittiin eikä jokapäiväiseen teltanpystytysrutiiniin.