Paanajärvi tarjoaa upean erämaakokemuksen aivan rajan tuntumassa

Erilainen ja mielenkiintoinen retkikohde löytyy Karjalasta Venäjän puolelta rajaa. Matka Paanajärvelle on monipolvinen, mutta kohde on kuitenkin pienen vaivan arvoinen, sillä samalla reissulla saa nauttia upeasta luonnosta, historiasta ja kulttuurista. Samoin kuin Oulangassa Suomen puolella, luonto on muovannut itse kauniin ympäristön, josta löytyy monenlaisia elinympäristöjä ja lajeja. Paanajärvi kuuluu Oulangan tavoin havumetsien peittämään taigavyöhykkeeseen, mutta on pinta-alaltaan noin kolme kertaa suurempi. Itse vesialue on luonnon muovaamaan kalliohalkeamaan syntynyt vuonomainen järvi. Puistoja yhdistää Oulankajoki. Useiden vuosien ajan onkin suunniteltu, että tulevaisuudessa Oulangalta pääsisi Paanajärvelle suoraa vesireittiä.

Paanajärvi tarjoaa upean erämaakokemuksen aivan rajan tuntumassa

Retkeiltävää moneksi päiväksi

Retkikohteita Paanajärveltä löytyy useita. Yksi suosittu kohde on Karjalan korkein tunturi Nuorunen, joka on ollut historiassa myös saamelaisten pyhä paikka. Nuoruselle suuntaavien kannattaa jättää auto puiston eteläporteille, josta on kolmen kilometrin kävelymatka Nuorusen polun alkuun. Matka Nuoruselle kestää noin kahdeksan tuntia ja matkan pituus on 20 kilometriä. Tunturin laelta avautuu upea näkymä järvelle ja laaksoon. Erityisen hienolta maisema näyttää tietenkin auringonlaskun tai -nousun aikaan. Suomen rajalle on matkaa vain muutama kymmenen kilometriä, mutta alue tuntuu vieraammalta. Edes tunturin huipulta ei näy asutusta, teitä tai puhelinmastoja ja katse lepää upeassa erämaamaisemassa. Tunturivaellusta voi suositella erityisesti keskikesän aikaan, kun yötön yö luo upeat puitteet vuorokauden ympäri vaeltamiselle.

Retkeiltävää moneksi päiväksi

Toinen suosittu nähtävyys Paanajärvellä on Mäntykoski, jota retkeilijät ovat käyneet ihailemassa jo 1800-luvulla. Mäntykoski on ikuistettu myös mm. Akseli Gallen-Kallelan tauluihin ja I.K. Inhan valokuviin. Tuolloin maisemassa näkyi vielä mm. vesimyllyjä ja kyläkoulu, mutta molemmat ovat aikojen saatossa tuhoutuneet ja jäljellä on ainoastaan kivijalan raunioita ja rautainen portti. Taiteilijoita hurmannut viisikerroksinen vesiputous on kuitenkin edelleen komea nähtävyys. Upeassa luonnonrauhassa voi samalla pulahtaa virkistävälle uinnille.

Vieraile karjalaiskylässä tai veneile Paanajärvellä

Kulttuurista kiinnostuneille oiva kohde on Vartiolammen karjalaiskylä, jossa eletään rajaseudun arkea ja vienankarjalaiset perinteet ovat voimissaan. Alueella ei ole ollut pysyvää asutusta enää toisen maailmansodan jälkeen, mutta karjalaista elämänmenoa voi ihmetellä niityllä sijaitsevassa perinteisessä karjalaistalossa. Kylässä tehdään myös opastettuja kierroksia.

Vieraile karjalaiskylässä tai veneile Paanajärvellä

Retkelle voi lähteä myös itse järvelle. Kansallispuisto vuokraa moottoriveneitä, joiden avulla voi tutki 24 kilometrin pituista ja parhaimmillaan 128 syvyistä järveä. Järvellä sijaitsee myös yksi puiston kuuluisimmista nähtävyyksistä, järvestä pystysuorana kohoava 60 metriä korkea Ruskeakallio. Ruskeakallio on lähes puhdas kalkkikallio ja kallion päällä kasvaa useita harvinaisia kasveja. Sen päällä pesii useina vuosina myös muuttohaukka. Vesi on muovannut helposti murtuvaan dolomiittikallioon selvästi erottuvia luolia.

Hoida luvat ja varaukset kuntoon ennen matkaa

Paanajärvi on tavallaan osa Oulangan kansallispuistoa, mutta rajanylityksen takia matkalle tarvitsee viisumin. Muutenkin kansallispuistossa liikutaan jatkuvasti Venäjän raja-alueella, joten luvat täytyy olla kunnossa ja passia kannattaa kantaa mukana. Venäjällä ei ole samanlaisia jokamiehenoikeuksia kuin Suomessa, joten jokaisen puistossa vierailijan täytyy rekisteröidä vierailunsa ja varata tarvitsemansa majoitus ja muut palvelut. Informaatiota reiteistä ja käytännöistä saa luontokeskuksesta Pääjärveltä.

 

Vaellukselle suunnataan usein Pääjärven kylän kautta. Pääjärveltä on kuitenkin puiston portille vielä 80 kilometriä matkaa. Tiet ovat melko huonokuntoisia ja ajomatkoihin kannattaa varata runsaasti aikaa. Pääjärvellä on useita ruokakauppoja, joista saat kaikki tarvitsemasi retkieväät ja usein edullisemmin kuin kotimaasta. Toistaiseksi kaupat eivät kuitenkaan hyväksy euroja, mutta maksaminen onnistuu pankkikortilla tai ruplilla.

Hoida luvat ja varaukset kuntoon ennen matkaa

Suuri osa paikallisista Paanajärvellä retkeilijöistä valitsee majoituspaikakseen puistossa sijaitsevan kelomökin. Monet tuleva alueelle kalastamaan ja talviaikaan reiteillä näkee moottorikelkkoja. Teltassa majoittuminen on mahdollista, mutta sitä varten pitää varata paikka leirintäalueelta. Reittien varsilla on myös nuotiopaikkoja, joissa voi pitää taukoja tai halutessaan myös leiriytyä.