Norjalainen Luonto, Chileläinen Kulttuuri

Pohjoisen vaelluksissamme meillä on tapana suosia Lappia, Norjaa ja Ruotsin pohjoisosaa, tosin jälkimmäiseksi mainitun suosio suomalaisten vaeltajien keskuudessa on melko kyseenalaista.

Olisiko kuitenkin syytä lähteä tutkimaan muidenkin maiden pohjoisia maisemia, varsinkin kun naapurimaamme Venäjä tarjoaa siihen oivat puitteet? Suuntana on Kuolan niemimaa, jonka yksinkertaiset maisemat saavat jokaisen tuntemaan itsensä hyvin pieneksi osaksi maailmakaikkeutta ja unohtamaan ikänsä, nimensä ja jokapäiväiset huolensa.

Hiipinätunturit: Aivan Toisenlainen Vuoristovaeltajan Kokemus

Hiipinätunturit on suosittu paikka talvella: tänne saapuu lukuisia laskettelijoita sekä suksien että lautojen kanssa. Lisäksi talvella täällä on rajattomia mahdollisuuksia moottorikelkkailuun, ja moottorikelkalla tapahtuvat pisimmät retket voivat kestää jopa pari viikkoa. Kesällä Hiipinätunturit muuttuvat vaeltajien paratiisiksi: Kuolan niemimaan alue tarjoaa loputtomasti erilaisia polkuja ja reittejä, joiden vaikeusaste vaihtelee helpommista erittäin vaativiin, joihin ei kannata lähteä ilman opasta ja joista selviytymistä varten tarvitaan erinomaista fyysistä kuntoa.

Hiipinätunturit: Aivan Toisenlainen Vuoristovaeltajan Kokemus

Vuoristovaelluksista puheen ollen, ei ole mikään pakko lähteä Sveitsiin tai Korsikalle: läheltäkin löytyy kristallin puhtaita vuoripuroja, joista voi aina käydä täyttämässä vesivaransa, ja upeita vuoristojärviä, joiden vesi on yhtä maukasta kuin kylmääkin. Kuolan niemimaan alue on pääosin tundraa, jonka kiviset muodot saavat jokaisen säännöllisesti pysähtymään ja ihailemaan avautuvia maisemia. Tämä alue ei ole asuttua, ja vain pienet ja hyvin harvat kylät muistuttavat silloin tällöin siitä, että planeetallamme asuu muitakin ihmisiä kuin tundraa kulkeva ja vapaasti hengittävä vaeltaja.

Huomioitavaa Ennen Lähtöä

Venäjällä vaeltaminen on rohkeampien hommaa. Vaikka paikalliset pelastuslaitokset toimivat välillä hyvin, kukaan ei pidä tilastoja kadonneista turisteista. Täällä siis täytyy oikeasti noudattaa turvallisuuden perussääntöjä ja ymmärtää, että nyt kaikki on vain omalla vastuulla. Matkustajan vakuutus on hyvä olla, mutta yhtä hyvin on muistettava, että joissakin paikoissa ei toimi mikään navigointilaite kuin kartta ja kompassi.

Huomioitavaa Ennen Lähtöä

Yöpymispaikoista puheen ollen, teltta on aivan välttämätön. Näissä karuissa maisemissa leirintäalueet eivät ole suosittuja eikä vuoristomajoja tule säännöllisesti vastaan, kuten Suomessa tai Norjassa olemme tottuneet nähdä. Teltan pystytyspaikkoja on onneksi olemassa lukuisia, ja polttopuitakin voi saada, jos jaksaa ottaa suuntaa vähän metsään päin. Pieni kirves, juomavesikanisteri ja retkeilijän kaasupoltin toimivat hyvinä apulaisina Hiipinätuntureiden vaelluksissa. On täällä olemassa järjestettyjäkin retkiä, tosin niiden hinta on yleensä melko korkea jopa suomalaiseen lompakkoon, mutta toisaalta näiden retkien ohjelmaan kuuluu aina sellaisia paikkoja, joihin itsenäisesti tuskin eksyisi. Paras vaelluskausi on kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun, mutta syyskuussakin riittää nähtävää: metsät muuttavat vihreää väriään niin erisävyiseksi, että silmät tuntuvat välillä väsyvän tuijottamasta näitä värikkäitä maisemia. Kesällä paikallinen tundra on täynnä mitä hienoimpia kukkia ja muita kasveja, ja välillä nähdään myös marjoja ja sieniä. Helpoin tapa päästä Kuolan niemimaalle on lentää Venäjän pohjoisessa sijaitsevaan Murmanskiin, josta jatkaa bussilla Kuolan niemimaan pieniin kaupunkeihin kuten laskettelijoiden suosimaan Kirovskiin tai Apatiitti-nimiseen kaivoskaupunkiin. Jatkomatka hoituu parhaiten kävellen, mutta jos halutaan päästä Vienanmeren rannoille saakka, moottoripyörä on paras vaihtoehto. Autollakin voi kulkea ja se on helpompaa bensiinin takia, sillä huoltoasemia nähdään harvemmin, mutta moottoripyörällä päästään sellaisiin paikkoihin, joihin autolla kulkemisesta ei voi olla puhettakaan. Paikallinen väestö auttaa mielellään reitin suunnittelussa, vaikka retkeilijän ja paikallisen välillä olisikin aikamoinen kielikynnys: Kuolan niemimaalla asustelevat ihmiset toivottavat jokaisen vaeltajan erittäin tervetulleeksi ja auttavat jokainen miten pystyvät. Kuolan niemimaan reitistö onkin sekä kulttuuri- että luonto-oivalluksia sisällään pitävä polkuverkosto, ja täältä löytyy ihailtavaa jokaiselle: niin sosiaalisesti uteliaalle ihmiselle kuin luonnon ystävällekin, joka pyrkii aina löytämään luonnosta jotain täysin uutta.