Melkein norjalaisia maisemia etelä-amerikassa osa 2

Edellisessä kirjoituksessa keskityimme enemmän Chilen pohjoisosaan ja siellä sijaitsevaan Atacamaan, jota ei yksinkertaisesti voi jättää muistamatta Chilen maisemista kertoessa. Nyt on kuitenkin aika vaihtaa suuntaa ja siirrymmekin niihin maisemiin, jotka ovat chileläisten ylpeyttä ja joillekin tarkoittavat luvattua maata: suuntana on Patagonia.

Kun Kaikki Ympäriltä Löytyvä On Kansallispuistoa

Norjan teihin verrattuna, Chilen reiteissä on vielä parannettavaa: jo pelkästään se, että maan eteläosaan voi päästä maateitse vain Argentiinan kautta, kertoo jo paljon. Patagoniassa sijaitsevat jäätiköt eivät ole kulkukelpoisia millään ajoneuvolla, ja vaikka maassa ollaankin suunniteltu nyt toimivampaa lauttaliikennettä, siitä ei ole vielä pientäkään vihjettä. Chileläiset ja muut maahan saapuneet luonnon ystävät suuntaavat kuitenkin etelään kulkeakseen erittäin maisemallista tietä nimeltään Carretera Austral, jonka kumminkin puolin löytyy useita kansallispuistoja ja jonka kulkeminen autollakin on selkeä vaellusseikkailu: Carretera Austral on pääosin päällystämätöntä tietä, ja vaikka se onkin koko maan halki pituussuunnassa kulkevan moottoritien jatkoa, tältä tieltä ei saa odottaa suomalaisen seiskatien kaltaista laatua. Ja siinä sen tien pointti onkin, kun seikkailupisteeseen ei saavuta, vaan seikkailupisteessä ollaan koko ajan.

Villa O´Higgins Ja Torres Del Paine

Kun Chilessä liikutaan pohjoisesta etelään, sen eteläisin maanteitse saavutettavissa oleva piste on nimeltään Villa O´Higgins, minkä jälkeen joudutaan palaamaan jonkun verran matkaa takaisin ja siirtymään Argentiinaan päästäkseen oikotielle ja sen kautta Chilen jäätiköiden toiselle puolelle. Villa O´Higgins on myös kansallispuiston nimi, ja kyseinen kansallispuisto tarjoaa hienoja vaellusmahdollisuuksia kaikille vaelluksista kiinnostuneille: täältä löytyy niin helpompia kuin vaativampiakin reittejä, ja jos tuntuu siltä, että nyt ei vielä olla saavuttu tarpeeksi vaativaan paikkaan, kannattaa odottaa Argentiinan jälkeen tulevaa kansallispuistoa: Torres del Paine.

Villa O´Higgins Ja Torres Del Paine

Torres del Paine on joka chileläisen must go -paikka. Sitä pidetään maassa erittäin tärkeänä, vähän niin kuin Punta Arenas -nimistä maan etelässä sijaitsevaa kaupunkiakin, ja Chilen Patagonian tarjoamat maisemat ovatkin vaikean reitin arvoisia: loputtomat jäätiköt, kristallin kirkkaat järvet ja fjordit sekä niissä asustelevat pingviinit ja merileijonat… Pingviineistä puheen ollen, ne lähtevät alueelta viimeistään maaliskuun lopussa, joten jos Chilen etelään lähdetään katsomaan nimenomaan näitä lintuja, matka kannattaa järjestää suomalaisen talven eli chileläisen kesän aikana. Torres del Paine on erilaisia reittejä täynnä, ja täältä löytyy valinnan varaa joka ihmiselle ja joka taskuun: pienistä leirintäalueista huippuluokan hotelleihin. Jos on kiinnostusta lähteä tutustumaan oikeaan paikalliseen luontoon, hotellit kannattaa unohtaa: hyvin korkealla vuoristoissa niitä ei yksinkertaisesti ole, ja toisaalta, mikä voi olla parempaa kuin muutaman päivän kestävä vaellus teltan kanssa?

Norjalainen Luonto, Chileläinen Kulttuuri

Norjaa ja Chileä voi verrata toisiinsa hyvin pitkälle. Samankaltaiset fjordit, yhtä tyhjät tiet, kova tuuli ja upeat valtamerinäkymät. Vuoret ovat kuitenkin täysin toista luokkaa: Andit sojottavat maasta pitkinä ja melkein pystysuorina kallioina, kun Norjan luontoon kuuluu enemmän sulavia muotoa ja rinteet ovat pääosin loivempia. Kulttuurierojakin löytyy ja merkittävästi: heti kun lähdetään jostain turistipaikasta syvemmälle Chileä, jokainen vastaan tuleva paikallinen tulee tervehtimään ja toivottamaan sinua tervetulleeksi – vaikka et puhuisi espanjaa lainkaan. Kielikynnyksestä mainittakoon, että muutama sana kannattaa kuitenkin opetella: välillä yöpymispaikan löytäminen tai seuraavan huoltoaseman sijainnin selvittäminen voi käydä vaikeaksi, ja silloin on hyvä yrittää kommunikoida paikallisella kielellä.

Norjalainen Luonto, Chileläinen Kulttuuri

Koko Chilen seikkailuista voi sanoa, että maan eteläosa on yhtä karua kauneutta kuin Norjassakin, mutta kulttuuri on täysin erilaista. Chile on siinä mielessä vapaampi maa, että täällä kukaan ei välitä, mistä olet kotoisin ja paljonko sinulla on rahaa taskussa: kaikki ovat saman vertaisia luonnon edessä ja se kannattaa aina muistaa.