Maailman seitsemän huippua

Maailman seitsemän huippua

Vuoristot houkuttelevat kiipeilijöitä. Vuoret ovat osa jylhää maisemaa maapallolla. Vuoret ovat kiehtoneet ihmisiä aina ja kiehtovat varmasti myös tulevaisuudessa. Vuorikiipeilijät keskustelevat maailman seitsemästä huipusta, koska ne ovat ne maailman korkeimmat huiput.

Samalla nämä huiput ovat kaikista vaikeammin tavoitettavissa olevat korkeutensa ja vaikean maastonsa takia. Siinä on todellinen haaste vuorikiipeilijöille, eikä näitä seitsemää huippua olekaan päässeet kovin monet kiipeilijät saavuttamaan. Huipuille kiipeäminen vaatii paljon kuntoa, kestokykyä, sietokykyä, onnea ja taitoa.

Vuorikiipeily on todella vaarallinen laji, jossa tarvitaan aina onnea matkaan. Valitettavasti monta kiipeilijää on myös jäänyt matkanvarrelle. Olosuhteet kiipeillessä vaihtelevat suuresti ja voivat vaihtua kiipeilyn aikana nopeasti. Monet kiipeilijät ovat valmiita ottamaan riskejä kiipeilyn aikana, aina riskien otto ei valitettavasti onnistu onnekkaasti ja vahinkoja tapahtuu. Ilma korkealla vuorella on ohutta ja tämä voi aiheuttaa erilaisia sairauksia ja hengitysongelmia, joista ei helposti selviä, vaikka olisikin harjoitellut pitkään. Lumiolosuhteet ovat myös kiipeillessä korkealla vuorella todella vaativat. Matkalle voi sattua lumivyöryjäkin ja niihin onkin osa kiipeilijöistä valitettavasti jäänyt. Vuorikiipeily on todella mielenkiintoinen laji, mutta todella vaarallinen samaan aikaan. Riskienottokykyä täytyy olla mukana, muuten ei kiipeilemään kannata edes lähteä.

Huipulle kiipeäminen

Vuorikiipeilyn yhteydessä puhutaan aina maapallon seitsemästä korkeimmasta vuorenhuipusta. Nämä kaikki seitsemän vuorenhuippua sijaitsevat eri mantereilla. Nämä vuorenhuiput ovat nimeltään: Everest, Aconcagua, McKinley, Kilimanjaro, Elbrus, Vinson Massif, Mount Kosciuszko. Ensimmäinen ihminen, joka on pystynyt valloittamaan kaikki nämä seitsemän huippua, on Richard Bass ja se tapahtui vasta vuonna 1985. Kovin moni ihminen hänen jälkeensä ei ole vielä pystynyt samaan.

Missä ovat maailman seitsemän huippua?

Maailman seitsemästä huipuista käydään jonkin asteista kiistelyä, eli mitkä ovat oikeasti ne maailman seitsemän huippua. Jotkut ovat sitä mieltä, että Euroopan korkein huippu ei ole Elbrus vaan se on Mont Blanc. Elbrus vuori sijaitsee siis Venäjällä. Se sijaitsee vuorijonossa ja on siis tämän vuorijonon korkein huippu. Huipun korkeus on 5 642m. Tämän vuoren nousuun ei vaadita kovin paljon teknisiä taitoja, kuntoa sitäkin enemmän. Ohueen ilmaan sopeutuminen vaatii oman veronsa. Maisemat ovat todella upeat tällä kiipeilyreitillä.

Elbrus
Elbrus

Kilimanjaro on todella tunnettu huippu. Se on 5 895m korkeudessa. Tämä vuori sijaitsee Kenian tuntumassa. Kilimanjaro on maailman korkein itsenäisesti seisova vuori. Maisemat ovat henkeäsalpaavat. Tämä vuori on todella monien kiipeilijöiden suosiossa ja vuorelle yrittääkin joka vuosi kiivetä jopa 25 000 ihmistä. Everest on maailman korkein vuori ja sen tuntevat nimeltä melkein kaikki. Tämä tunnettu vuori sijaitsee Nepalissa ja nousee aina 8 848m korkeuteen asti merenpinnasta mitattuna.  Mount Everest sijaitsee Himalajan vuoristossa. Tälle vuorelle kiipeäminen vaatii todellista taitoa ja suuresti keskittymistä.

Aconcagua on vuori, joka sijaitsee Chilen ja Argentiinan rajalla. Se on osa Andien vuoristoa. Korkein huippu nousee 6 962m korkeuteen asti. Mistään päiväkiipeilystä ei siis puhuta, vaan reitti on todella vaativa. McKinley on tunnettu vuori Pohjois-Amerikassa. Se kiehtoo monia kiipeilijöitä. Vuorenhuippu nousee aina 6 138m asti. Vuori sijaitsee keskellä Alaskan erämaata ja on todella haasteellinen vuori kiipeilijälle.

Vinson Massif sijaitsee Etelämantereella. Se on korkeudeltaan 4 892m merenpinnasta. Se ei ole mahdottoman korkea, mutta se sijaitsee todella vaativissa olosuhteissa. Pakkasta vuorella on usein 40 asteen tuntumassa ja tuuli on kovaa. Mount Kosciuszko sijaitsee Australian Alpeilla. Se nousee aina 2 228m korkeuteen asti. Se on Australian korkein vuorenhuippu. Tämä vuorenhuippu ei kuulu kiipeilyn raskaimpaan sarjaan, mutta on silti vaativa myös kiipeilyaktiiville.