Loch lomond – vuoria, metsää, järviä ja historiaa

Loch Lomond on kohde johon kannattaa tutustua jokaisen joka on innostunut ulkoilusta, luonnosta ja Skotlannin historiasta. Tämä laaja järvialue on myös paikallisen väestön kestosuosikki, ja etenkin kesäaikaan huikean suosittu retkeilykohde. Loch Lomond sopii kaikenikäisille seikkailijoille. Järven ympärillä on kyliä mm. Tarbert, Luss, Balloch ja Balmaha, joissa voi majoittua, sekä lukuisia retkeilyalueita.

Kansallispuiston alue sijaitsee ns. ylä- ja alamaiden rajakohdassa, joka on selkeästi nähtävissä sen vaihtelevasta maastosta. Pohjoispuolella sijaitsee vuoria, kuten Ben Lomond (974m). Eteläpuolella taas on tasaisempaa, vehreämpää maastoa. Tämä tekee maisemasta niin kiehtovan ja monipuolisen.Loch Lomondin kansallispuisto koostuu neljästä erilaisesta alueesta; Loch Lomond, Cowal, Trossachs ja Breadalbane. Loch Lomondilla on yli 20 saarta, joista muutamaan pääsee kätevästi pienillä lautoilla. Inchmurrin on suurin järvessä sijaitseva saari Britanniassa. Kansallispuiston alueelle on saatavilla käteviä retkeily- ja autoilukarttoja turisti-info pisteestä, joka löytyy Ballochista, sekä vierailukeskuksesta joka sijaitsee Balmahassa

Luonto

Monipuolinen maasto takaa sen, että myös luonto on alueella todella vaihtelevaa. Kansallispuistossa on mahdollisuus bongata lukuisia eläinlajeja kuten, peuroja, saukkoja, riekkoja, kotkia ja muita lukuisia lintulajeja. Osa ranta-alueesta ja neljä saarta on luokiteltu erityis- suojelualueiksi harvinaisten eläinlajien elintilan turvaamiseksi. Retkeilijöiden tuleekin ottaa huomioon kansallispuiston alueita koskevat säännöt. Karttojen avulla on helppo suunnistaa alueella, ja löytää itseä kiinnostavat vierailukohteet ja patikkareitit. Infopisteistä saa myös tietoa, miten paikallistaa eläinlajeja ja mihin pääsee autolla tai vain kävellen. Kätevä kulkuväline Loch Lomondin ympäristössä on myös polkupyörä, näitä saa vuokrattua esimerkiksi Ballochin kylästä.

Ballochin kylä

Ballochin kylä sijaitsee Loch Lomondin etelärannalla. Matka-aika autolla esimerkiksi Glasgowsta on vain 35 minuuttia. Ballochista löytyy myös juna-asema, mikäli auton vuokraaminen ei ole suunnitelmissa. Ballochista löytyy useita palveluita kuten supermarketti, hotelleja, pubeja ja ravintoloita. Ballochissa on myös pieni ostoskeskus, akvaario ja petolintutarha. Kylästä on myös kätevää lähteä ihastelemaan Loch Lomondin kauniita rantareittejä kävellen.

Risteily

Mikäli haluaa tutustua Loch Lomondiin järveltä käsin, Ballochista lähtee mainio Loch Lomondin risteily, joka tekee kattavan kierroksen järvellä, ja samalla voi kuunnella miellyttävää selostusta alueen historiasta, sekä nauttia lautan tarjoiluista. Sopii mainiosti vaikka sateisenkin päivän viettoon. Risteilyjä lähtee useita päivässä ja lauttaranta sijaitsee keskellä kylää.

Balmaha ja Inchcailloch

Balmaha sijaitsee Loch Lomondin itärannalla. Siellä sijaitsee kansallispuiston vierailukeskus, josta saa yksityiskohtaista tietoa alueesta ja luonnosta paikallisilta metsänvartijoilta. Se on tärkeä pysähdyspaikka myös “West Highland Way”-kävelijöille, sekä lähtöpaikka niille jotka aikovat valloittaa Conic Hillin. Balmahassa muut palvelut koostuvat lähinnä paikallisesta ravintolasta ja kahvilasta.Balmahasta lähtee myös pieni puulautta Inchcaillochin saarelle, joka on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Nimi tarkoittaa “vanhan naisen saarta” ja on nimetty pyhän Caintigernin nunnan mukaan, jonka sanotaan erakoituneen saarelle. Saarella on luontopolku ja on vaivan arvoista myös kiivetä saaren korkeimmalle huipulle, joka sijaitsee 85 metrin korkeudella ja josta avautuu huikea maisema koko Loch Lomondin ylle. Inchcailloch tunnetaan myös MacGregorin klaanin pyhänä hautapaikkana. Vaikka saarella oleva kappeli poistui käytöstä jo 1670, hautausmaa on silti ollut käytössä vuoteen 1947 asti. Balmahasta pääsee lautalla myös Lussin kylään Loch Lomondin länsirannalle, mikäli haluaa välttää kierroksen järven eteläkärjen kautta.

Lopuksi

Loch Lomondin kansallispuisto on yksi hienoimmista luontokokemuksista. Maisemiin ei taatusti kyllästy, ja aina löytyy jotain uutta ja ihmeellistä. Mikäli suunnitelmissa on vahvasti ulkoilu- teemainen loma, niin tämä kohde ei jätä kylmäksi. Mukaan kannattaa varata kiikarit, ylimääräisiä muistikortteja kameraan ja seikkailumieltä.

Lopuksi