Lapin taikaa issikkavaelluksella

Lapin kauniiseen erämaahan voi myös tutustua satulasta käsin mukaansatempaavalla issikkavaelluksella, jossa leppoisat Islanninhevoset vievät mukanaan Lapin upeisiin maisemiin. Riippumatta siitä onko kokenut ratsastaja vai aloittelija, Issikkavaellus sopii varmasti kaikille jotka pitävät ratsastuksesta ja vaeltamisesta.

Vaelluksia järjestetään ympäri Suomea, mutta varsinkin Lapissa harrastus on erittäin suosittua juuri erämaa olosuhteiden takia. Ratsastaminen ja luonnon ihailu on omiaan juuri näissä hiljaisissa maisemissa, sillä asutus on harvaa ja tuntureita sekä tasankoja on silmänkantamattomiin. Issikkavaellukselle voi lähteä mihin aikaan vuodesta hyvänsä, ottaen huomioon tietenkin, että talven kylmään ilmastoon on hyvä varautua. Kaiken tarvittavan saa helposti selville ottamalla yhteyttä paikalliseen vaellus järjestäjään. Onkin suositeltavaa neuvotella hyvissä ajoin mitä ajankohtia on tarjolla ja mitä muuta on syytä tietää. Lappiin pääsee helposti joko autolla tai lentäen. Vaellus järjestäjät yleensä sijaitsevat kohteessa johon on helppo tulla ja josta on helppo aloittaa retki. Esimerkiksi Levillä on tähän mahdollisuus, sekä naapuri pitäjässä Ylläksellä. Mikäli haluaa tehdä vaelluksen talvella, tämän voi mainiosti yhdistää vaikka laskettelu lomaan, ja kokea monta hienoa ulkoiluretkeä samalla matkalla.

Islanninhevoset

Hevosrotu tulee nimensä veroisesti Islannista. Sillä on erityisasema Islantilaisessa kulttuurissa ja mytologiassa. Issikan ihanuus perustuu sen lempeään luonteeseen ja hyviin ratsastusominaisuuksiin. Se on myös aika pieni ja kompakti hevonen, sekä luotettava matkakumppani. Issikka pärjää helposti oikein kylmässäkin ilmastossa paksun talviturkin ansiosta, eikä tunnu rasittuvan pitkistäkään vaellusmatkoista. Issikalla ratsastaminen tekee lähtemättömän vaikutuksen, eikä jätä ketään kylmäksi.

Lapin unohtumaton luonto

Vaelluksella pääsee ihailemaan Lapin uniikkia ja kaunista luontoa parhaiten juuri hevosen selässä. Matkavauhti on leppoisa, joten on aikaa ihailla hitaasti ohi lipuvia maisemia ja nauttia luonnon hiljaisuudesta. Arki ja kaupungin häly tuntuu täällä todella kaukaiselta ja onkin helppo unohtaa olevansa edes lähellä sivilisaatiota. Talvella retkiä järjestetään sekä päiväsaikaan että illalla, jolloin on mahdollisuus päästä ihailemaan revontulien näytelmää öisellä Lapin taivaalla.  Lapissa puusto on aika matalaa etenkin mitä korkeammalla ollaan, joten maisema avautuu todella pitkälle. Lappi on upea sekä kesällä että talvella.Talvella sen valkoinen hiljaisuus on lumoavaa, kesällä taas tunturilaaksojen värikäs pohjakasvillisuus ja paljaat, karut tunturirinteet luovat upean ympäristön vaellukselle. Tunturien juurella tuntuu että katsoo todella muinaista maisemaa, joka on säilynyt koskemattomana tuhansia vuosia. Usein näin juuri onkin, sillä Lappi on edelleen suurimmalta osin erämaata.

 

Issikkaretket ja -leirit

 

Issikkavaellukset kestävät yleensä muutaman tunnin, riippuen ajankohdasta ja siitä onko kyse päivä-vai iltavaelluksesta. On myös mahdollista osallistua issikkaleireille, joita järjestetään yleensä kesäaikaan. Tämä tietenkin riippuu ryhmän koosta ja toteutetaan tilauksesta. Leirit kestävät muutaman päivän ja sisältävät majoituksen sekä ruokailut. Järjestäjät ovat todella joustavia, joten mikäli haluaa, voi koota ryhmän ja toteuttaa räätälöidyn vaelluksen tai leirin itselle ja ystävilleen halutulla ajankohdalla. Vaellusretkiä varatessa on muistettava ryhmän maksimikoko. Vaellukset ovat aina opastettuja, ja myös minimi-ikäraja on voimassa. Vaellukselle voi osallistua vaikka ei olisi kovin kokenut. On toki mahdollista myös osallistua ratsastustunnille, jossa voi palauttaa mieleen muutamia niksejä mikäli taidot ovat päässeet hieman ruostumaan. Tämä saattaa olla hyvä ajatus mikäli haluaa varmemman tuntuman hevoseen ennen vaelluksen alkua. Erityisen hienoa issikkavaelluksessa on kokea aito yhteys hevoseen ja elää juuri siinä hetkessä vain omien ajatusten kanssa luonnon hiljaisuudessa. Issikkavaellus on niin mieleenpainuva, että useimmat vaelluksen kokeneet palaavat kokemaan uusia seikkailuja näiden lempeiden  kumppanien kera.

Issikkaretket ja -leirit