Länsiuudellamaalla riittää nähtävää ja koettavaa luontomatkailijalle

Kaipaatpa sitten retkeilyä, ulkoilua tai pidempää vaellusta, Länsi-Uusimaa on retkeilijän paratiisi. Luonnonläheistä tekemistä löytyy jokaiseen makuun ja alkuun pääsee ilman kummempia valmisteluita.

Pyöräily

Pyörällä liikkujalle Länsi-Uudenmaan reiti tarjoavat pieniä järviä, kurkistuksen kaupunkielämään ja upeita maaseutumaisemia. Tee itsellesi sopivan pituisia päiväretkiä tai valmiiksi suunniteltu noin 7 päivän kierros. Helsingistä alkava kierros kulkee Siuntion, Pohjan, Hangon, Tammisaaren, Inkoon ja Kirkkonummen kautta takaisin Helsinkiin. Pituutta reitille kertyy 352 kilometriä. Matkan varrella pääset tutustumaan valintasi mukaan Fiskarsin ruukkikylään, Lohjanjärveen ja -harjuun sekä Snappertunan linnanraunioihin. Monipuolinen reitti seurailee osan matkasta rannikkoa ja pääset näkemään niemennotkoja ja saarelmia.

Mikäli päädyt tekemään pidemmän kierroksen, kannattaa majoitukset varata etukäteen. Reitin kohteet ovat pieniä ja erityisesti kesäaikaan majoitukset ovat täynnä. Reitille osuu jonkin verran vaativampia nousuja, joista suurimmat ovat Mankin ja Evitskogin välissä. Reittiä on mahdollista keventää hyödyntämällä joillain osuuksilla reittiliikennettä. Lisää tietoa pyöräilymahdollisuuksista ja reiteistä löytyy täältä.

Toinen pyöräilyyn mainiosti sopiva reitti on kierros Lohjanjärven läheisyydessä. Kirkkonummen, Siuntion, Lohjan, Raaseporin ja Inkoon läpi kulkevan rengasreitin pituus on 182 kilometriä. Matkan varrella pääsee nauttimaan maaseudusta, kulttuurista, mahtavista harjuista ja sinisenä hohtavasta järvestä. Tämä retki on omiaan mielen rauhoittamiseen kiireisen arjen vastapainoksi. Pyöräilyn ohella reitillä kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi Tytyrin kaivosmuseoon, jonka syvällä maan alla kulkevat tunnelit ovat todellinen elämys ja aikamatka. Tämäkin reitti kulkee ruukkimaisemissa ja Fiskarsissa viihtyy pidemmänkin tovin. Tällä kierroksella on useita eri majoitusvaihtoehtoja ja yöpyä voi myös omassa teltassa, mikäli saa tarvikkeet kulkemaan mukana. Matkanteko on kuitenkin mukavampaa pienemmillä kantamuksilla, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa antaa omat matkatavarat kuljetettaviksi reitin seuraavalle etapille. Tällä reitillä on etenkin lännen ja Lohjanjärven puolella runsaasti harjuja ja mäkiä. Reittiä voi helpottaa jakamalla sen lyhyempiin osuuksiin. Helpompia maastoja taas löytyy Lohjansaaren ja Fiskarsin alueelta ja tämä osa reitistä sopii hyvin myös esimerkiksi lasten kanssa pyöräilemiseen.

Vaellus

Karjalohjalla Karkalin luonnonpuistossa kulkeva luontopolku esittelee puiston ainutlaatuista lehtoaluetta. Reitin pituudeksi valita 0,5 km, 1,2 km tai 6 km. Alkupuolella reitti on helppokulkuinen, mutta myöhemmin reitille osuu niemenkärki, jossa kuljetaan vaikeakulkuisempaa rantakivikkoa pitkin. Reitillä on kiivettävänä myös muutama korkeampi mäki. Luontopolun pisimpään versioon kannattaa varata noin kaksi tuntia kävelyaikaa. Tämä on mainio päiväkohde myös esimerkiksi lapsiperheille.

Lohjalta puolestaan löytyy Karnaistenkorven ulkoilualue, jossa on eri pituisia luontopolkuja. Polkujen varsille on asetettu rasteja, joista löytyy tietoa Karnaistenkorven alueen luonnosta, kasvillisuudesta ja linnuista. Lapsille on suunniteltu oma tarinapolku, jossa on erilaisia perheen pienimmille sopivia tehtävärasteja. Maasto luontopoluilla on vaihtelevaa ja maisemat monipuolisia. Matkan varrella on kaksi laavua, joihin voi pysähtyä taukoilemaan ja syömään eväitä. Matkaan voi yhdistää myös metsän antimista nauttimisen ja keräilyn, sillä alueella saa vapaasti kerätä marjoja ja sieniä.

Melonta

Lohjanjärvi tarjoaa mainiot puitteet melomiseen. Sopivia reittejä löytyy muutaman tunnin virkistäytymisestä viikonloppuretkiin. Järvi sopii sekä ensikertalaisille että kokeneemmille melojille. Lohjanjärvelle melotaan Karkkilan, Vihdin tai Nummelan kautta. Halutessaan Lohjalta voi jatkaa matkaa Karjaalle ja sieltä Pohjaan ja Tammisaareen. Melomismahdollisuuksista ja -reiteistä sekä kanoottien ja kajakkien vuokrauksesta löytyy lisätietoa Melontapoolin sivuilta. Meloja suuntaavat reiteillään usein Mustion linnaan joka onkin hieno vierailukohde, onhan Mustio yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista. Mustion linnan historia alkaa jo 1800-luvulta, jolloin rakennukset toimivat rautaruukin työläisten asuntoina. Nykyään kartanossa on hotelli ja museo.