Lähialueiden ihmeitä

Meillä jokaisella Suomessa asuvalla on oiva mahdollisuus käydä silloin tällöin Ahvenanmaalla, mutta jostain syystä sitä ei paljoa käytetä. Ahvenanmaa on kuitenkin täysin erilaista luontoa jopa Hangon rantoihin verrattuna, ja Ahvenanmaan kulttuurikin poikkeaa suomalaisesta aika paljon.

Kaiken lisäksi, sinne voi päästä hyvin nopeasti ja liikkuminen Ahvenanmaalla onnistuu parhaiten polkupyörällä tai soutuveneellä: saariston puhtaat merelliset vesireitit ovat kiva tapa tutustua alueeseen toisenlaisesta ja uudesta näkökulmasta, ja kuten aina sanotaan, vedeltä katsottuna Helsinkikin näyttää erilaiselta.

Polkupyörällä Repun Kanssa Päästään Pitkälle

Vaikka Ahvenanmaa on melko kallista ympäristöä, siellä liikkuminen ei vaadi mitään uskomattomia rahoja. Riittää, kun saapuu sinne vaikka oman polkupyörän kanssa ja matka sujuu sillä varsin hyvin, ja jos teltta sattuu olemaan mukana, säästetään rahaa enemmänkin. Ahvenanmaalla majoituspaikkojen määrä on rajoitettu, ja varsinkin sesonkiaikana majoitus kannattaa hoitaa etukäteen ja maksaa siitä käsittämättömiä rahasummia, joten miksi ei lähdettäisi tutustumaan saaristoon itsenäisesti ja hoitamaan omat yöpymiset luonnon kanssa kahdestaan?

Polkupyörällä Repun Kanssa Päästään Pitkälle

Ahvenanmaalta löytyy lukuisia vaellusreittejä, joiden pituus vaihtelee lyhyistä yhden päivän retkistä noin viikon ajan kestäviin vaelluksiin. Pisimmät reitit ovat noin kuusikymmentä kilometriä pitkiä ja niihin kuuluu pieniä kuntia, eli vaellus ei tapahdu kokonaan ja täysin asumattomilla alueilla, mikä keventää kantokuormaa merkittävästi: pienissä kunnissa voi täyttää sekä vesi- että ruokavaransa juuri ennen yöpymispaikan etsimistä.Ahvenanmaan vaelluksia suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon paikallinen kulttuuri ja se, että jotkut alueet saattavat olla tiheäänkin asuttuja ja välillä niin sanotun neutraalin paikan löytäminen teltan pystyttämistä varten voi käydä vaikeaksi. Suomalainen jokamiehenoikeus voidaan unohtaa, ja viimeistään edellisenä päivänä ennen Ahvenanmaalle lähtöä kannattaa tutustua paikallisiin käytäntöihin. Ei kai ole kivaa, jos joku tulee sanomaan, että olet tehnyt jotain väärin, vai mitä? Maassa maan tavalla, ja vaikka Ahvenanmaata voitaisiin ajatella osana Suomea, siellä vallitsee oma kulttuuri ja omat tavat.

Luontopolku Vai Vaellusreitti?

Jos tutustuminen Ahvenanmaahan tuntuu vielä liian uudelta ajatukselta aloittaakseen se pitkistä vaellusreiteistä, voidaan käyttää olemassa olevia luontopolkuja. Ahvenanmaan viranomaiset huolehtivat niistä vuosittain ja uusivat niiden opaskylttejä sekä taukopaikkoja säännöllisesti, ja luontopolku onkin hyvä tapa tutustua Ahvenanmaan maisemiin pinnallisesti ennen kuin päätetään, lähdetäänkö saaristolla seikkailemaan sen enempää vai onko nyt aika siirtyä vaikka Lapin tuntureille vaeltamaan. Ahvenanmaan luontopolkuja ollaan nyt kehitetty sen verran, että osalta niistä löytyy jopa digitaalisia karttoja, jotka pitävät sisällään tietoa sekä itse reitistä että sen taukopaikoista ja luonnon nähtävyyksistä.

Vaihtelua Veneellä

Erikoisempi tapa vaeltaa on retkeillä veneellä. Soutaminen, ja etenkin melonta, ovat sekä mukavaa liikuntaa että täysin toisenlainen tapa tutustua ympäristöön. Kajakkia käyttämällä säästytään painavan repun kantamiselta ja samalla rasitetaan muitakin kehon osia kuin jalkoja, jotka ovat yleensä pitkien vaellusten jälkeen hyvinkin väsyneitä. Merellisen ilman hengittäminen tekee myös hommansa: yleensä parin päivän merellä oleskelun jälkeen olo on paljon pirteämpi ja kasvojen ihokin tuntuu toisenlaiselta. Kaiken lisäksi merellä voidaan helpoiten saavuttaa tämä aina haluttu vapauden tunne, kun mikään ei pidä sinua kiinni missään – ei edes maassa. Melkein lentämistä. Ahvenanmaan vaelluksista täytyy kuitenkin sanoa, että omassa tapauksessani tämä paikka riittää joko yhdelle pitkälle lomalle tai kahdelle pienemmälle lomapätkälle. Maailma on täynnä muita mielenkiintoisia paikkoja, ja Ahvenanmaan tutkiminen kokonaan ei jostain syystä kuulu meikäläisen suunnitelmiin, mutta Ahvenanmaalla liikkuminen tuo kuitenkin mukavaa vaihtelua omiin vaellusseikkailuihin ja juuri tämän vaihtelun takia sinne kannattaa ainakin kerran elämässä mennä retkeilemään.

Vaihtelua Veneellä