Kilpisjärven ympäristössä on upeita päiväretkikohteita

Kilpisjärveltä lähtee upean kaunis vuoristoreitti Jäämerelle. Reitin varrelle osuu rotkoja, putouksia ja puroja ja jokaisen mutkan takana odottaa entistä huikeampi maisema. Näköaloja voi ihailla paitsi autoillessa, myös näköalapaikoilta joille todella kannattaa pysähtyä. Mutkainen tie on usein vilkkaasti liikennöity ja osa maisemista jää väistämättä huomaamatta. Matkan varrella, erityisesti maan ollessa sula, kannattaa pysähtyä ihailemaan Rovijoen putousta ja ajan salliessa suunnata retkelle Lulledaleniin.

Päiväretkelle tai yöpymään Lulledaleniin

Lulledalenin metsäpolun alkupiste on selkeästi merkitty ja polku itsessään on helppokulkuinen. Kilpisjärven tullilta ajomatka on 34 kilometriä ja Lulledalenin metsäpolulle löytää E8-tieltä opasteita seuraamalla.

Lulledalenin metsäpolku sopii kaikille retkeilijöille, mutta tarjoaa silti unohtumattoman kokemuksen. Pituudeltaan polku on noin kolme kilometriä ja palaa lähtöpisteeseen. Reitti kulkee osittain rauhoitetun havumetsäalueen lävitse ja lyhyen matkan varrella näkee yllättävän montaa erilaista luontotyyppiä. Polun varrelle on asetettu kylttejä, joista voi lukea tarkempaa tietoa alueen kasveista ja ihmisten elämästä ja historiasta alueella. Pehmeällä polulla voi käyttää kevyitä urheilukenkiä melkeinpä ympäri vuoden.  Polun loppupuolella on laavu, nuotiopaikka ja ulkokäymälä.

Lulledalen on kuuluisa orkideoistaan ja alueelta löytyykin näitä kukkia 16 eri lajiketta. Tunnetuin orkidea on tikankontti (cypripedium calceolus) ja sen kukinta-aika on kesäkuun alusta heinäkuun loppuun. Osa orkideoista kukkii vastaa elokuun lopulla ja syyskuussa, joten katsottavaa riittää koko kesäksi.

Lulledalenin laakso on keijujen ja maahisten valtakunta

Kilpisjärven tunturialueelta pääsee laskeutumaan kohti Skibotnia ja Norjanmerta. Maiseman muutos on valtava, kun tunturit vaihtuvat vuoriin ja pienissä laaksoissa on oma ekologinen maailmansa. Mainio esimerkki tästä on Lulledalenin laakso, joka on alueena kuin suoraan satukirjasta. Täällä voi legendan mukaan retkeilijä nähdä maahisia, keijuja ja muita luonnonhenkiä, kunhan antaa niiden vain tulla esiin. Moni turisti harppoo alueen läpi niin kiireellä, ettei tätä välttämättä huomaa, mutta useat kuvailevat laakson taianomaista ilmapiiriä. Tässä on oiva paikka vahvistaa omaa luontosuhdettaan, jos se on päässyt heikentymään kaupunkielämän vilinässä.

Laakson alueella kulkiessa on myös hauska pohtia, minkälaista elämää metsästäjä-keräilijäkansat ovat siellä aikoinaan eläneet ja millainen paratiisi se on vielä nykyajankin ihmiselle. Vaikka karut tunturimaastot ja hyytävä meri-ilmasto ovat vain muutaman kilometrin päässä, tuntuu laakso aivan omanlaiseltaan suojapaikalta ympäröivästä maailmasta. Laakso onkin reitin paras paikka lepotaukoa ajatellen. Laakson läpi kulkee joki, joka on ollut alueen asukkaille elinehto kautta aikojen. Pitkin jokirantoja näkyy vanhoja asumuksia, joista suurin osa on tyhjillään.

Nykyinen laavu ja tulentekopaikka on myös lähellä jokea ja siitä avautuvat maisemat laakson ylitse. Laavu on kuusikon suojassa ja siellä on mahdollista yöpyä hieman vaativimmissakin sääolosuhteissa. Laavulla on lisäksi tulentekoa varten saha ja kirves sekä rankapuita. Puut pitää kuitenkin itse pilkkoa, mikäli edelliseltä kävijältä ei ole jäänyt ylimääräisiä.

Morsiushuntu-putous muistuttaa avioliiton kauneudesta ja haasteista

Takaisin Kilpisjärven suuntaan matkatessa, muutaman kilometrin päässä sijaitsee Rovijoen putous joka tunnetaan myös nimellä Morsiushuntuputous. Noin 30 metrin korkuinen putous sijaitsee Kilpisjärven ja Skibotnin välisessä laaksossa, melkein tien vieressä. Silti se jää helposti huomaamatta, sillä erillistä opastetta pysäköintialueelle ei ole ja oikean kohdan tunnistaa lähinnä vanhasta tietyömaan levennyksestä ja sillasta. Näiden kohdalta lähtee jyrkkä polku alas  ja alhaalla aukeaa näkymä putoukselle, joka sopisi kauneutensa puolesta vaikka vihkimisen taustaksi. Kiipeäminen ylös ja alas on kuitenkin haasteellista, monien mukaan hieman niin kuin avioliitto.

Polun ja putouksen jälkeen kannattaa vielä suunnata Skitbotniin, jossa matkailija voi tutustua vanhaan markkina-alueeseen ja norjalaiseen päivittäistavarakauppaan. Samalla voi ihailla vuonon toisella puolella kohoavia vaikuttavia Lyngenin alppeja, käydä virkistävällä pulahduksella Jäämeressä tai kokeilla merikalastusta.