Kelttien kulttuuria irlannissa

Nykypäivän Irlannista voisi sanoa, että sen väestö jakautuu selkeästi kahtia: toiset ovat irlantilaisia ja toiset eurooppalaisia.

Tämän huomaa melkein heti, kun saapuu Irlantiin: useimmat vanhemman sukupolven ihmiset puhuvat hieman erilaista murretta, ja heidän kulttuurikin poikkeaa nuorempien Irlannin asukkaiden tavoista. Näistä oikeista irlantilaisista, joita siinä maassa oli paljon ennen sen Euroopan Unioniin liittymistä, on olemassa erilaisia satuja, legendoja, tarinoita ja jopa elokuvia. Kelttien kulttuuri onkin houkutteleva salaperäisyydellään ja tavoillaan, joista olisi mielenkiintoista oppia enemmänkin ja joita lähdetään hakemaan syvemmälle Irlantia – ei ainakaan Dubliniin, joka on perinteinen pääkaupunki.

Maassa Maan Tavalla

Irlantiin on helppo saapua omallakin ajoneuvolla, jos Euroopan matka alkoi venyä ja yhtäkkiä tuli himo päästä Brittien saaristoon. Ranskasta sinne pääsee hyvin Eurotunnelin kautta Calais-nimisestä kaupungista ja matka jää hyvin lyhyeksi: ajoneuvoja täynnä juna kulkee noin viidenkymmenen kilometrin etäisyyden alle tunnissa. Toinen, joillekin sopivampi vaihtoehto on lautta, joita lähtee lukuisia niin Belgiasta kuin Ranskastakin ja joilla matka tulee kestämään noin seitsemän tuntia – hyvä aika valmistautua uuteen kokemukseen. Kun Britannian saari on ajettu halki, Walesista voi ottaa toisen lautan Irlannin saareen ja saapua Rosslaren satamaan, josta oikea irlantilainen seikkailu alkaa. Rosslaren satamasta Irlannin länteen on matkaa reilut kolmesataa kilometriä, joiden aikana maisemat muuttuvat koko ajan vihreämmiksi ja ihmisten hymyt leveämmiksi. Mitä kauemmas siirrytään pääkaupunkiseudulta maaseudulle, sitä enemmän alueilla esiintyy paikallista kulttuuria ja hyvin perinteisiä maisemia, joiden vihreys on koko maailmassa kuuluisa. Lopuksi saavutaan Dingle-nimiseen kaupunkiin, jossa voidaan liittyä kulkemaan joko Wild Atlantic Way -maantietä tai Ring of Kerry -vaellusreittiä.

Ring Of Kerry

Kerryn rinkula on itse asiassa sekä jalankulkijoille että ajoneuvolla matkustaville tarkoitettu tie, jossa on kaksi kulkumahdollisuutta: toinen on tavallinen maantie ja toinen on omin jaloin vaeltaville tarkoitettu tietä vähän ylempänä kulkeva polku. Mukava ja kätevä pointti on se, että kun halutaan jättää auto tai vaikka moottoripyörä tien varteen ja lähteä kävelemään, se onnistuu ongelmitta. Lukuisat B&B-paikat eivät vaadi reitin suunnittelulta paljoa, sillä niitä on aina vapaana kahdenkymmenen kilometrin säteellä ainakin. Upeiden valtameri-, hiekkaranta- ja kalliomaisemien lisäksi matkan varrella tulee tarpeeksi pieniä kalamieskyliä ja vanhoja kirkkoja sekä linnoituksia. Kulttuuriin kannattaa näissä paikoissa panostaa, sillä Irlannin länsirannikko on melkein viimeistä aluetta, jossa kelttien kulttuuri on vieläkin havaittavissa.

Ring Of Kerry

Wild Atlantic Way

Tämä reitti on enemmän ajoneuvoille kuin jalankulkijoille tarkoitettu, sillä sen pituus on kokonaiset kaksi ja puoli tuhatta kilometriä ja autolla sen pystyy ajamaan noin kahdessa viikossa, tosin välillä joutuu kiirehtimäänkin. Meikäläiselle oli yllätyksenä se, että Irlannissakin on vasemmanpuoleinen liikenne, ja siihen kannattaa tottua: Wild Atlantic Way on välillä hyvin kapeaa tietä ja välillä sieltä puuttuu asfaltti, ja silloin on tärkeää muistaa, että väistämisen pitää tapahtua vasemmalle. Reitti käsittää koko Irlannin länsirannikon, jonka luonnon monipuolisuus on suorastaan kadehdittavaa: siellä nähdään sekä upeita hiekkarantoja että teräviä kallioita, pieniä kyliä ja isompia kaupunkeja, mahtavia maanteitä ja sotkuisia polkuja. Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen onnistuu erittäin helposti, kun alkaa kommunikoida paikallisen väen kanssa – he ovat kaikki uskomattoman ystävällisiä ja kertovat mielellään lisää omasta maastaan opettaen lisäksi irlantilaisen aamiaisen laiton.

Wild Atlantic Way

Irlanti on todellakin ainakin yhden käynnin arvoinen maa. Itse seikkailin siellä moottoripyörällä ja se oli yksi hienoimmista ajoista, jonka pääsin tekemään: ensin tutustuin Irlantiin ja vasta sitten Dubliniin, ja sekin oli oikea päätös. Irlanti on kelttien maa, kun Dublin on eurooppalainen kaupunki. Ero on huomattava.