Karhunkierros on upea mahdollisuus tutustua Lapin luontoon

Karhunkierros on Suomen suosituin ja tunnetuin vaellusreitti. Reitti kulkee läpi Oulangan upean kansallispuiston läpi, Rukalta Hautajärvelle. Karhunkierroksen reitti kulkee Kuusamon ja Sallan kuntien alueella. Koko reitin pituus on yhteensä 80 kilometriä. Reitti on merkitty ensimmäisen kerran vuonna 1955. Karhunkierroksen kävelee vuosittain arviolta 15 000 retkeilijää. Reitti on pääosin Metsähallituksen ylläpitämä, ainoastaan Myllykoski ja Porontimajoen kämpät kuuluvat Kuusamon kaupungille. Suosituin aika reitille suuntaamiseen on kesäkuun alusta lokakuun puoleen väliin, mutta reitille voivat kokeneemmat matkailijat suunnata lähes ympäri vuoden. Karhunkierroksen suositeltu kulkuaika on neljä päivää, mutta komeissa maisemissa viihtyy toki pidempäänkin. Mikäli haluaa, osan reitistä voi kulkea myös meloen.

Valitse lähtöpaikka ja kumpaan suuntaan haluat kulkea

Reitin voi aloittaa kahdesta eri paikasta. Mikäli haluaa kulkea pidemmän matkan, kannattaa aloituspaikaksi valita Hautajärven luontotalo. Tällöin reitin kokonaispituus on 80 kilometriä. 10 kilometriä lyhyemmän reitin voi kulkea kun aloittaa matkan Sallantien varrella sijaitsevalta Ristikallion parkkipaikalta. Reitin voi toki halutessaan kulkea myös toiseen suuntaan aloittaen matkan Ruka-tunturilta ja suunnaten sieltä joko Hautajärvelle tai Ristikallioon.

Reitin varrella maisemat vaihtelevat valtavista mäntymetsistä ja -kankaista vaikuttaviin koskiin ja Valtavaaran ja Rukan tunturimaastoihin. Matkalle mahtuu myös kuusi riippusiltaa, pitkospuita, siltoja ja maaportaita. Karhunkierros kulkee pitkin jylhiä jokikanjoneita ja metsiä. Reitti ei välttämättä ole paras valinta heille, jotka etsivät täydellistä luonnonrauhaa. Erityisesti kesäaikaan reitillä riittää kulkijoita ja koko päivää ei varmasti pääse kulkemaan siten, ettei törmäisi muihin matkailijoihin. Toisaalta Karhunkierroksen reitit ovat helppokulkuisia ja selkeästi viitoitettuja, sillä maastoon on asetettu oranssinvärisiä maalimerkkejä ja opasteviittoja. Reitille voivat huoletta suunnata myös nuoret ja aloittelevat vaeltajat. Mikäli alueella ei ole ennen käynyt, on Karhunkierros varmasti upea kokemus kenelle tahansa luonnossa viihtyvälle.

Metsä-, joki- ja tunturimaisemia sydämen kyllyydestä

Karhunkierroksen varrelle jäävät useat merkittävät luontonähtävyydet, joiden ihastelemiseen kannattaa varata aikaa. Reitin eteläosassa avautuvat avarat näkymät Rukan, Valtavaaran ja Konttaisen rinne- ja lakipoluilta. Tämän jälkeen matkailijan eteen ilmestyvät koskipaikkoina tunnetut Jyrävä, Aallokkokoski, Myllykoski, Kiutaköngäs ja Taivalköngäs. Myöhemmin reitillä ovat Ristikallion näköalapaikka, Savinajoen laakso, Oulangan kanjoni ja Rupakivi.

Reitin varrella on paljon majoitusvaihtoehtoja, sillä matkan varrelta löytyy runsaasti autiotupia, vuokramökkejä, kiintolaavuja, nuotiopaikkoja ja leirintäalueita. Telttailla voi myös tupien ja tulentekopaikkojen yhteydessä. Oulangan luontokeskuksessa on tarjolla kahvilapalveluista ja vaihtuvia luontonäyttelyitä.

Pieni karhunkierros

Mikäli Karhunkierros tuntuu liian pitkältä tai aikaa on rajoitetusti, löytyy reitin ohesta myös 12 kilometrin pituinen rengasreitti Pieni karhunkierros. Reitti alkaa Juuman pysäköintialueelta ja yhtyy Karhunkierrokseen kansallispuiston eteläpäässä. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin aikana näkee parhaita paloja Oulangan kansallispuistosta, kuten kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Reitti on maastoltaan Karhunkierrosta vaativampi, sillä matkalle osuu kivisiä polkuosuuksia ja jyrkkiä nousuja. Pieni Karhunkierros esittelee isoveljensä tavoin myös Lapin monipuolisen eliölajiston, johon kuuluvat esim. lapinvuokot ja metsämansikat. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja sekä kaksi tupaa: Siilasmaja ja Myllykosken päivätupa. Muista siis pakata mukaan hyvät eväät!

Molemmat karhunkierrokset ovat toki suosituimmillaan loppukeväästä, kesällä ja alkusyksystä, mutta erityisesti Pienelle karhunkierrokselle voi kokemattomampikin voi suunnata ympäri vuoden kunhan varusteet ovat kunnossa. Reitistä voi kulkea vain pienenkin osan, mutta talvinen luonto on yhtä lailla henkeäsalpaava nähtävyys. Talvi Rukan maisemissa tarjoaa sinisiä hetkiä ja enemmän omaa rauhaa. Talvella alueella on mahdollista kokeilla myös esimerkiksi liikkumista lumikengillä tai osallistua koskikelluntaan Kiveskoskessa koskikarojen kanssa pakkasen paukkuessa.