Itsensä löytäminen pyhiinvaelluksen kautta

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittiä voidaan sanoa yhdeksi Euroopan suosituimmista vaellusreiteistä, jos ei suosituimmaksi.

Tämä vaellusreitti sijaitsee Espanjan pohjoisosassa ja se pitää sisällään niin fyysisiä kuin hengellisiäkin haasteita, joiden kautta uskotaan vapautuvan omista synneistä. Muita reitistä käytettäviä nimityksiä ovat El Camino de Santiago tai Camino Primitivo, espanjasta käännettyinä Santiagon tie ja Ensimmäinen reitti. Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin päätepisteessä oleva kirkko on UNESCOn maailmanperintökohde, joka sijaitsee kaupungissa nimeltään Santiago de Compostela ja jossa uskotaan olevan apostoli Jaakobin hauta. 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla tämän vanhan reitin kunnostamiseen on panostettu niin, että vuonna 1978 siellä vaelsi vain kolmetoista ihmistä ja vuonna 2009 jo yli 145 tuhatta vaeltajaa.

Menneiden Aikojen Tarinoita

Santiago de Compostela on kolmanneksi tärkein katolinen kaupunki Jerusalemin ja Rooman jälkeen. Syy tällaiseen kaupungin asemaan on siellä sijaitsevissa Pyhän Jaakobin jäännöksissä: apostoli Jaakob sai surmansa pyhällä maalla eli nykyisessä Israelissa, minkä jälkeen hänen ruumis laitettiin veneeseen ja vene laskettiin Välimereen. Ihmeellisellä tavalla vene saapui Espanjaan, sinne, missä apostoli on aikoinaan pitänyt saarnojaan, ja vuonna 813 yksi munkeista lähti tähden neuvomana rannalle ja näki siellä täysin ehjän ruumiin. Vuosina 896-899 kuningas Alfonso III käski rakentaa ruumiin löytöpaikalle pienen temppelin, ja itse paikka nimettiin Compostelaksi tai latinaksi Campus Stellae eli ”tähden osoittama paikka”. Pyhän Jaakobin palveluksen aikana hän teki yhden pitkän reitin Pyhästä maasta Espanjaan, ja tänä päivänä se on kaikkien vaeltajien pyhimys. Camino Primitivo toistaa Pyhän Jaakobin reittiä.

Menneiden Aikojen Tarinoita

Compostela on houkutellut uskovaisia ihmisiä paikalle jo keskiajalla. Pyhän Jaakobin reittiä kuljettiin Ranskasta, Portugalista, Englannista, Irlannista, Puolasta ja muista maista. Reitin suosio perustui osittain myös siihen, että matkan varrella pyhiinvaeltaja pystyi käymään muissakin pyhissä paikoissa, joita näiltä alueilta löytyi jonkun verran. Tänä päivänä reitin suosio riippuu uskonnosta vain osittain, sillä sitä pidetään myös hyvänä vaellusreittinä ilman uskonnollisia syitä. Joillekin Pyhän Jaakobin reitti on oikea pyhiinvaellus, kun taas muille se on tavallinen ja hyviä haasteita tarjoava retkeilypolku. Joka tapauksessa, kukaan tämän reitin kulkeneista ihmisistä ei ole saapunut sen päätepisteeseen Santiago de Compostelaan samanlaisena ihmisenä kuin aikaisemmin: jokaisen mielessä joku asia oli muuttunut. Jotkut ymmärsivät, mihin he kykenevät ja miten voitetaan omat heikkoudet, jotkut kertoivat tuntevansa oikeaa vapautusta synneistään ja jotkut olivat ihan muuten vaan erittäin tyytyväisiä kuljettuun reittiin ja ihastuneita paikallisiin maisemiin.

Pyhiinvaelluksesta Pähkinänkuoressa

Pyhän Jaakobin reitti on 313 kilometriä pitkä eikä sitä perinteisesti jaeta osiin vaan kuljetaan se kokonaan alusta loppuun. Vaiheita on kuitenkin olemassa, ja niiden vaikeusasteet vaihtelevat helpon ja keskivaativan välillä. Kävelyvaiheita on yksitoista ja niiden pituus on kahdestakymmenestä neljäänkymmeneen kilometriin. Reitin voi suorittaa myös polkupyörällä, mutta perinteisempi tapa on kuitenkin kulkea Pyhän Jaakobin tapaan kävellen. Pyhän Jaakobin reitti ei sääli kenenkään jalkoja, joten kenkävalinta on ensimmäinen asia, johon kannattaa panostaa. Matkan varrella tullaan aina käyttämään yöpymispisteitä, jotka ovat vain isoja huoneita täynnä sänkyjä ja jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Olosuhteet eivät ole mitkään hotellihuoneen kaltaiset, vaan vaeltajille annetaan pelkkä lepomahdollisuus ja näissä paikoissa pitää todellakin noudattaa hiljaisuutta: jotkut väsyneet vaeltajat saattavat nukahtaa jo kello yhdeksän, ja myöhemmin saapuvien täytyy arvostaa heidän unirauhaa.

Pyhiinvaelluksesta Pähkinänkuoressa

Kuten edellä jo mainitsin, Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti ei ole vain uskovaisille ihmisille tarkoitettu. Itse olen ateistisen näkökulman kannattaja, mutta tämä reitti tekee muutoksia tällaiseenkin mieleen: itsensä haastaminen pitkän reitin aikana ja tajuaminen, että joku on joskus tehnyt tällaisia matkoja päästäkseen saarnaamaan Espanjassa… kunnioituksen arvoista ainakin.