Isoja muistoja pienestä retkestä

Pohjois-Amerikka on iso ja mielenkiintoinen manner. Sen luonto tuntuu välillä jopa monimuotoisemmalta kuin Euraasian, ja Yhdysvaltojen kansallispuistoissa voidaan nähdä kaikkea, mikä saa minkä tahansa matkailijan ihastumaan ympäristöön ja luontoon muutenkin.

Kaikki tietävät Grand Canyon -kansallispuiston, ja sen maisemat ovat suosittuja postikorteissa ja elokuvissa, mutta harvemmille on tuttu Utah-osavaltiossa sijaitseva Zion-niminen kansallispuisto, jota Yhdysvaltojen kansa sanoo usein suosikkipaikakseen koko maassa. Pelkkään Zion-kansallispuistoon vaelluksen varaan koko Amerikan matkaa ei kannata rakentaa, sillä siellä riittää viettää kolmesta viiteen päivään, mutta näiden päivien aikana ehditään kokemaan ja näkemään niin paljon, että riittää vielä useammaksi vuodeksi.

Haastetta Vaellukseen: Angel’s Landing

Yhdysvalloissa voidaan nähdä silloin tällöin ihmisiä, joilla on päällä T-paita ”I survived Angel’s Landing”. Tämä paikka sijaitsee Zion-kansallispuistossa ja se on koko alueen suosituin nähtävyys: sen suomenkielinen nimi on Enkelien laskeutumispaikka, ja vuonna 1916 neljän hengen porukka, joka tutki silloin Utah-osavaltion luontoa, pysähtyi ihmettelemään upean näköistä kalliota: ”vain enkeli olisi pystynyt laskeutumaan siihen”. Tänä päivänä sinne pääsee kuitenkin myös ihminen, tosin ihmisten rakentamilla apuvirityksillä.

Haastetta Vaellukseen: Angel’s Landing

Helpointa on saapua Zion-kansallispuistoon Las Vegasista joko bussilla tai vuokratulla autolla. Kansallispuisto alkaa amerikkalaisten tapaan isolla vierailijakeskuksella, josta reitit haarautuvat eri suuntiin. Yksi niistä reiteistä onkin kiipeäminen Angel’s Landing -kalliolle, ja se alkaa hyvin läheltä vierailijakeskusta Grotto-nimiseltä pysäkiltä. Kansallispuistossa kulkee busseja, jotka kuljettavat matkailijoita Zionin maisemissa, ja omalla autolla sinne ei yksinkertaisesti saa mennä. Aluksi Angel’s Landing tuntuu helpolta ja turvalliselta polulta, sillä se alkaa loivalla nousulla ja jalkojen alla on asfaltoitua pintaa. Yhdysvalloissa kuitenkin puhutaan, että tämä on yksi vaarallisimmista reiteistä… Ja näin se loppujen lopuksi onkin, sillä reitin viimeiset metrit mennään kallioon kiinnitettyjen ketjujen avulla: muuten voi pudota kanjoniin. Tällä hetkellä on tiedossa, että kanjonissa on saanut surmansa ainakin viisi henkilöä, joten varovainen kannattaa olla, mutta välillä on kuitenkin pysähdyttävä katsomaan ympäröiviä maisemia eikä tuijottaa koko ajan jalkojensa alle. Reitin loppumetrit ovat haasteellisia varsinkin niille, kenellä on korkean paikan kammo, mutta suoritus on sen arvoinen: pienen ja melkein pystysuoran kallion huipulta löytyy iso näköalapaikka, josta avautuu maisemia koko kansallispuiston alueelle ja jossa voi helposti viettää tunnin tai pari lepäämässä ja ihmettelemässä luonnon monimuotoisuutta. Alas lasku tapahtuu samaa polkua pitkin, joten nousun aikana kannattaa siihen varautua.

Narrows: Jokien Rannat Voivat Olla Erilaisia

Kanjonit ovat upeita ylhäältä katsottuna, ja vielä upeampia alhaalta nähtynä. Sen mahdollistaa toinen Zion-kansallispuiston suosittu reitti nimeltään Narrows, joka kulkee Virgin-joen rantoja pitkin. Joki virtaa kanjonissa, alhaalla, kallioiden ympäröimänä, ja sen maisemat ovat enemmän kuin tavallisia jokikuvia: korkeiden kallioiden piilottama kapea ja kirkas joki tuo jokaisen vaeltajan vesistöymmärrykseen uusia käsitteitä. Narrows-reitin alkuun päästään samalla bussilla, joka kulkee kansallispuiston teitä pitkin, ja se on tämän bussin viimeinen pysäkki. Paras aika lähteä katsomaan Virgin-jokea on kesä, sillä keväällä se saattaa tulvia ja syksyllä täällä on yksinkertaisesti liian kylmä. Vaatetuksen täytyy olla nopeasti kuivuvaa varsinkin erittäin lumisen talven jälkeisenä kesänä, jolloin vaellus on melkein uintia ja vettä on reitillä suunnilleen napaan asti. Muulloin riittää kun on hyvät vesikengät. Reitti voi jatkua melkein loputtomiin, mutta suosittu päätepiste sijaitsee kalliosta virtaavan vesiputouksen vieressä, jossa käännytään takaisin ja lähdetään tutkimaan muita Zion-kansallispuiston luontonähtävyyksiä.

Narrows: Jokien Rannat Voivat Olla Erilaisia