Havaijin tulivuorten kansallispuisto on upea kokemus

Luonnosta ja auringosta nauttivalle Havaiji tarjoaa kohteena kaiken. Tekemistä riittää sekä aktiivilomailuun että rentoutumiseen, tosin edelliseen paras paikka lienee Big Island. Havaijin suurin saari, Big Island, koostuu viidestä kilpitulivuoresta eli Havaiji on todella tuliperäinen saari. Big Island on Havaijin saarista nuorin, joten luonto ei ole saarella samalla tavoin kehittynyttä kuin pienemmillä saarilla. Alueella on paljon autioita seutuja ja mustaa laavakiveä. Saarelta löytyy myös rantoja, joissa on punaista, mustaa ja vihreää hiekkaa. Hohtavan valkoisia hiekkarantoja löytyy paremmin Havaijin muilta saarilta.

Retkeilyyn paras paikka on Volcano’s National Park, joka tunnetaan myös nimellä Havaijin tulivuorten kansallispuisto. Kansallispuistossa sijaitsee mm. maailman suurin toimiva tulivuori Mauna Loa (4 170m) sekä maailman aktiivisin tulivuori Kilauea (1 222 m). Mauna Kea on merenpohjasta mitattuna maailman korkein vuori ja sillä sijaitsee useita tähtitieteellisiä observatorioita. Kilauea puolestaan on purkautunut jatkuvasti vuodesta 1983 lähtien ja tämä on kasvattanut saaren pinta-alaa. Paikallisen mytologian mukaan Kilauea-tulivuoren sisällä asuu tulen, salamoiden ja tuulen jumalatar Pele, jonka raivokohtaukset saavat tulivuoren purkautumaan. Kraatteri on jumalattaren kotipaikka.

Kansallispuistossa voi vaeltaa tai pyöräillä tulivuorten keskellä

Alue tuli turistien suosioon jo 1840-luvulla ja tulivuorten läheisyyteen nousi useita hotelleja. Kansallispuisto alueesta tuli vuonna 1916 ja alue on kuulunut UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 1987 lähtien. Aluetta hallinnoi muiden Yhdysvaltojen kansallispuistojen tapaan paikallinen National Park Service. Puistosta löytyy kattava Visitor Center sekä pieni, mutta mielenkiintoinen museo, joka esittelee alueen luontoa ja historiaa sekä kirjakauppa, josta voi ostaa alueesta kertovia kirjoja tai valokuvia. Mukaansa keskuksesta saa alueen kartan sekä vinkkejä vaellusreiteistä. Alueella järjestetään myös upeita pyöräretkiä, mutta ne kannattaa varata etukäteen.

Pyöräreitti kulkee Kilauea Calderan reunaa ja on suurimmaksi osaksi alamäkeä. Järjestetyillä retkillä seuraa mukana huoltoauto, josta voi tarvittaessa hakea lisää vaatetta tai hypätä kyytiin jos kulku käy liian raskaaksi. Matkan varrella on useita kohtia, joissa voi pysähtyä ihailemaan maisemia. Opastetulla retkellä opas kertoo lisäksi paikan historiasta, luonnosta ja eläimistä.

 Ainutlaatuinen ympäristö

 Alue antaa turistille mahdollisuuden tutustua paitsi tuliperäiseen seutuun ja sen alkuhistoriaan, myös paikalliseen kasvillisuuteen, eläimistöön ja ekosysteemiin. Havaijin saarilta löytyy noin 1 400 kasvilajia, joita ei löydy muualta. Lisäksi saarten linnusto on ainutlaatuista, sillä saarilla elää 28 kotoperäistä tangaralajia ja Havaijin kansallislintu havaijinhanhi, joka oli vaarassa kuolla sukupuuttoon, mutta sittemmin kanta on saatu elpymään. Sää on alueella erittäin vaihteleva ja minuutin sateet ovat aivan tavallisia. Korkeammalla kulkiessa käy navakka tuuli. Vaatetta kannattaa pakata mukaan helteestä huolimatta.

 Sademetsää ja laavakivitunneleita

 Valtavan kokoisessa kansallispuistossa riittää vaellusreittejä ja nähtävää vaikka kuinka monen vierailun ajaksi. Maisemat ovat tulivuorta ja ruskeaa tasankoa, mutta eteen tulee myös sademetsää. Sademetsän kasvun aavikkoalueella mahdollistaa kraatterista nouseva höyry. Kraatteri tiivistää höyryn tuulen suunnasta johtuen yhteen ja samaan paikkaan, johon on muodostunut sadetta ja lopulta sademetsä. Vuodesta 2008 lähtien aktiivisena olleen Halema’uma’u – kraatterin näkeminen on todellinen elämys. Vaelluksia voi alueella tehdä joko omin päin tai varata opastetun retken.

 Alueen erikoisuuksiin kuuluvat myös laavatunnelit, joista osaa pääsee tutkimaan sisäpuolelta. Kokemus on jännittävä ja taskulampun valossa seikkaillessa käy mielessä ajatus, milloin tulivuori onkaan viimeksi purkautunut… Tosiasiassa alueella on tarkat turvajärjestelyt ja seuranta tulivuoren aktiivisuuden varalta. Laavantunneleiden ulkopuolella avautuu uskomaton maisema, kun musta laavalaakso levittäytyy ympärille ja johtaa lopulta mereen. Näky on yleinen muuallakin Big Islandilla ja hiekkarantojen lisäksi saarella onkin useita mustia laavarantoja.