Grönlannin maisemissa

Grönlanti ei ole heti ensimmäisenä mieleen tuleva paikka, kun suunnitellaan hyvää vaellusta tulevalle lomalle.

Ensin mietitään niin tuttujen ja läheisten Pohjoismaiden maisemia, sitten ajatellaan Eurooppaa, myöhemmin saatetaan viedä ajatukset jopa Kanadaan, ja vasta sen jälkeen mieleen tulee Grönlanti. Kuka on käynyt siellä? Onko se mikään suosittu lomapaikka? Sehän on vaeltajan unelma, sillä Grönlanti pysyy tänäkin päivänä yhtenä maailman salaperäisimmistä paikoista, joiden maisemia ei kierretä autolla vaan kaikki tapahtuu niin lähellä luontoa kuin mahdollista. Grönlannin olosuhteet määräävät sekä vähäisen paikallisen väestön tavat että turistien mahdollisuudet hyvin pitkälle.

Matkaan Valmistautuminen

Grönlanti ei ole mikään suosituin matkakohde, ja äkillinen lähtö näihin karuihin, mutta uskomattoman kauniisiin maisemiin voi tulla kalliiksi, kun sitä ei suunnitella etukäteen. Jäätiköitä täynnä olevalla saaristolla on olemassa vain yksi kansainvälinen lentokenttä, joka pystyy vastaanottamaan isoja matkustajakoneita ja joka on samalla entinen sotilastukikohta . Muutama lentoyhtiö järjestää tänne lentoja silloin tällöin, ja koneenvaihtopiste on useimmiten Kööpenhaminassa: Grönlantihan on osa Tanskaa. Kansainväliseltä Kangerlussuaq-lentokentältä siirtyminen saaren muihin pisteisiin onnistuu pienillä koneilla, ja yhteensä Grönlannissa on 38 lentokenttää.

Matkaan Valmistautuminen

Grönlannin suosio vaeltajien keskuudessa on pikku hiljaa kasvamassa, ja siihen on syitä: saaristo ei ole vielä ehtinyt tulla turistien suosikkikohteeksi eikä netistä löydy paljon tarinoita Grönlannin vaelluksista. Lisäksi tämä melko julma alue haastaa vaeltajat vaikeilla olosuhteilla: vaikka juomakelpoista vettä on saatavilla melkein koko ajan, ruoka- ja tulikysymykset ovat melkein ratkaisemattomia. Tulentekopaikkoja Grönlannin reiteillä on paljon, mutta polttopuuta ei saa mistään. Ruokaa joutuu kantamaan koko retken ajaksi mukana, jos aikoo syödä jotain muutakin kuin pelkkää suolattua kalaa. Kalasta puheen ollen: jonkun laiset kalastusvarusteet täytyy olla mukana, sillä Grönlannin fjordit ja joet tarjoavat kaikille retkeilijöille aivan upeat puitteet kalastukseen ja Suomessa niin harvinaiselta tuntuvan viiden kilon lohen pyydystäminen on Grönlannissa paljon helpompaa. Lisäksi on syytä tutustua paikalliseen kasvimaailmaan, sillä paikalliset käyttävät joitakin Grönlannin tundrassa kasvavia kukkia esimerkiksi salaatteihin ja näillä kukilla voidaan pelastautua nälältä, jos sellainen iskee keskellä päivää. Fyysistä kuntoa pitää olla joka tapauksessa tarpeeksi, jotta jaksaa kantaa ruokaa ja elää kokoaikaisessa energian puutteessa.

Reiteistä

Grönlannin reitteihin pitää tutustua ennen lähtöä ja suunnitella matka tarkemmin kuin yleensä. Kyse on nimittäin siitä, että jopa ruokavarat täytyy suunnitella ryhmän koosta ja matkan pituudesta sekä sen vaativuusasteesta riippuen, sillä muuten on olemassa riski joko jäädä täysin nälkäiseksi loppumatkan ajaksi tai tyytyä edellä jo mainittuun suolattuun kalaan, jota ei voi nuotiollakaan paistaa, kun polttopuita ei löydy. Reitistö on kuitenkin hyvin monipuolinen: täällä voi seurata sekä jo olemassa olevia vaellusreittejä että suunnitella ihan omia, uusia polkuja, joita kukaan ei ole vielä kulkenut. Erinomaista vaihtelua omaan reissuun tuo packraft-vene, jolla päästään kulkemaan melkein missä tahansa fjordissa säästäen samalla väsyneitä jalkalihaksia. Packraft lisää kantokuormaa, mutta maksaa itsensä takaisin monipuolisilla kalastusmahdollisuuksilla ja reittien suunnittelun helpottamisella.

Reiteistä

Grönlanti on siis melkein Tanskaa. Täällä täytyy ostaa kalastuslupa ennen kuin ruvetaan nostamaan mitään vedestä, ja täällä on aika kova hintataso: tanskalaisten mielestä vain Norja on heidän maata kalliimpi ja se nimittäin pitää paikkansa. Grönlanti voi tuntua jopa kalliimmalta kuin Norja, ja kaikki siirrot esimerkiksi lentokentältä tai kaupungista toiseen kannattaa joko varata ja maksaa etukäteen tai varautua isoihin kustannuksiin paksummalla kukkarolla. Grönlanti on oikeaa pohjoisen kauneutta ja pohjoista mentaliteettia, ja jos Suomi alkaa tuntua liian tiheään asutulta maalta, Grönlanti pelastaa.