Fraser island-luonnonihme australiassa

Saari sijaitsee itä-Australiassa, lyhyen lauttamatkan päässä Hervey Bayn rannalta.Fraser Island on luonnonihme ja uniikki paikka maailmassa, sillä se on myös maailman suurin hiekkasaari, ja ainoa sellainen jolla kasvaa sademetsä. Saari kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Saarella on pituutta 123 km ja pinta-alaa noin 1800 km2. Saarella on lukuisia vaellusreittejä ja parhaiten saareen tutustuukin juuri kävelemällä. Saaren monipuolinen ekosysteemi on vertaansa vailla. Vaikka kyseessä on saari, sitä hallitsee esihistoriallisille dyyneille kasvanut sademetsä joka korkeimmillaan sijaitsee 200 metrin korkeudessa. Saarelta löytyy myös saniaismetsää ja eukalyptyspuita, sekä makean veden järviä, jotka ovat tunnettuja erittäin puhtaasta vedestään.

Dingoja ja valaita

Dingot ovat Australian tunnetuin koiraeläin ja saarella elääkin puhtain Dingo-populaatio. Tästä syystä myös koirien tuominen saarelle on kiellettyä. Ennen vaellusta, on saarella ilmoittauduttava metsänvartijoille, ja kerrottava suunniteltu patikkareitti. Vartijoilta saa myös tietoa Dingo laumasta ja missä niihin voi saarella törmätä ja miten niihin tulee suhtautua. Mahdollisuus nähdä näitä kiehtovia eläimiä tuo taatusti oman mausteensa retkeen.Suojaisa vesialue Hervey Bayn ja Fraser Islandin välillä on ehkä paras paikka koko maailmassa nähdä ryhävalaita. Ne saapuvat suurina 1500 yksilön laumoina alueelle säännöllisesti joka vuosi uidessaan kohti Antarktista. Ne pysyvät alueella parista päivästä pariin viikkoon. Paras aika valaiden näkemiseen on Elo-lokakuu.

Sademetsään haluan mennä nyt

Saaren metsä ei tunnu varsinaisesti sademetsältä, sillä se on huomattavasti kuivempi ja maapohja on todella hiekkainen. Metsässä tulee helposti kuuma ja tukahduttavaa paahdetta helpottaa välillä kuin tyhjästä ilmaantuva pieni sadekuuro, joka voi olla hyvinkin voimakas.Metsässä tuntee olevansa hyvin eristäytynyt muusta maailmasta, sillä siellä on myös erittäin hiljaista verrattuna trooppisiin sademetsiin.Metsäpolut ovat hyvin merkittyjä ja niitä pitkin pääsee saaren keskiosaan jossa voi tehdä järvipulahduksen patikoinnin päätteeksi. Saarella oleviin kävelyreitteihin kannattaa varata aikaa, sillä maasto voi olla paikoin haastavaa ja matka saattaa tuntua paljon pidemmältä kuin mitä oli odottanut.  Kuumuus saattaa myös yllättää monet viileämmistä ilmastoista saapuneet retkeilijät, joten on hyvä varautua kantamaan mukanaan runsaasti juotavaa.

 

Majoitus, camping ja liikkuminen saarella

Saarella on monia erilaisia majoitusmahdollisuuksia. Kingfisher Baystä löytyy ekoturismi loma-alue, jossa voi majoittua tasokkaasti hotellinomaisessa ympäristössä, sekä yksityisissä bungaloveissa. Sieltä löytyy myös ravintoloita sekä baareja, tenniskenttiä, kauppa sekä autonvuokraus piste. Eurong Beach Resort löytyy saaren itäpuolelta ja sijaitsee ns. “75 mailin” rannalla, joten rantakohde ei tästä parane. Alueelta on myös kätevä matka eteläisille järville, kuten McKenzie ja Wabby. Alueelta löytyy kauppa, leipomo, kahvila, ravintola ja baari. Resortin alueella on myös joka budjetille sopivaa majoitusta, esim. backpackers punkka- ja ryhmämajoitusta. Saarella on myös mökkejä vuokrattavana, mikäli kaipaa enemmän yksityisyyttä, sekä monia leirintäalueita. Majoittuessa leirintäalueille tai mökkeihin on syytä muistaa saarella vallitsevat säännöt koskien villieläimiä ja kasvillisuutta sekä avotulen tekoa (Australiassa on erittäin kuivaa). Saari on patikoitsijoiden paratiisi. Saarelta löytyy 90 km pituinen kartoitettu kävelyreitti, sekä tietenkin helpompia ja lyhyempiä reittejä, eli jokaiselle varmasti sopiva. Saarella voi myös liikkua autolla, sen voi vuokrata itse (Saarella saa ajaa vain nelivetoisilla ajoneuvoilla) tai kääntyä retkijärjestäjän (Fraser Island Tours) puoleen joka järjestää mielenkiintoisia opastettuja luontoretkiä. Retkien pituus vaihtelee, ja myös 2-3 päivän retki voi olla juuri sopivan kattava nähdäkseen mahdollisimman paljon saaren eri puolia. Näihin retkiin sisältyy majoitus ja ruokailut. Kingfisher Bay resort järjestää myös asiakkailleen puolipäivä- ja kokopäiväretkiä.

Majoitus, camping ja liikkuminen saarella