Baikal on auki kaikille ympäri vuoden

Venäjästä kuvitellaan usein liikoja. Yksi suosituimmista väärinkäsityksistä on se, että Venäjällä on Moskova, Pietari ja loput on Siperiaa, joka on tundraa.

Näin se ei ihan kuitenkaan ole, ja Siperian maisemia voisi sanoa maailman kauneimmiksi, mitä päästään näkemään niinkin pienellä panostuksella kuin siirtymällä lentoteitse vähän syvemmälle mannertamme. Pakataan reppu ja menoksi!

Venäjän Ylpeys

Etelä-Siperiassa sijaitsee maailman syvin järvi nimeltään Baikal, joka on samalla suurin makea vesistö. Juuri näin: Suomestakin voi mennä ihmettelemään muiden maiden järviä, vaikka meillä niitä onkin olemassa tuhansia. Baikal on nimittäin eri asia, sillä Baikalilla on melkein kaksi tuhatta kilometriä rantaviivaa, joka on auki ympäri vuoden joka halukkaalle: kaikille, ketkä haluavat nähdä luonnon monimuotoisuutta näinkin lyhyen kuin kahden tuhannen kilometrin matkan aikana, Baikalin rantaviiva sopii erinomaisesti. Järven ranta on koko ajan muuttumassa, koska näillä alueilla tapahtuu koko ajan pienen magnitudin maanjäristyksiä, joita tavallinen ihminen ei edes huomaa, mutta luontoa ja ympäristöä ne vähän muokkaavat. Mitä täällä nähdään, kun saavutaan?

Venäjän Ylpeys

Järven Rannalle Kahdesti Vuodessa

Baikalille kannattaa suunnata ensimmäisen kerran kesällä, jolloin paikallinen luonto on kauneimmillaan. Syyskuun alkupuoli on myös hyvä aika matkustaa näihin Siperian maisemiin, ja turistikausikin on silloin jo ohi. Kun puhutaan Baikalista, kyse ei yleensä ole pelkästä järvestä vaan myös sitä ympäröivistä vuorista, joihin vaelletaan sekä ryhmissä että itsenäisesti. Ryhmävaellus on turvallisempi vaihtoehto, ja alueen korkeimmalle huipulle kiipeäminen kannattaakin tehdä ryhmässä: Munku-Sardyk -vuoren huippu on 3491 metrin korkeudella meren pinnasta, ja Siperian luonnossa on turhaa luottaa omaan navigaattoriin liikaa. Luontopolut ja vaellusreitit ovat vähemmän merkittyjä kuin ne, mihin olemme Euroopassa tottuneita, joten jos lähdetään vaeltamaan yksin, suunnistustaitoja ja luonnossa selviytymisen kokemusta pitää löytyä. Itse järvellä voi vaeltaa sen rantoja sekä kävellen että polkupyörän kanssa, tosin jotkut vaelluksen pätkät saattavat tulla polkupyöräilijälle vaikeiksi ja pyörää joudutaan kantamaan. Baikalin kuuluisa norppa tulee silloin tällöin näyttämään päänsä vedestä ja katsomaan vaeltajaa uteliain silmin. Muutenkin Baikalia ympäröivän alueen eläinkunta on hyvin monipuolista ja täällä voidaan nähdä koskematonta luontoa, kunhan jaksetaan syventyä metsään.

Järven Rannalle Kahdesti Vuodessa

Talvella Baikal muuttuu talviurheilijan paratiisiksi. Jos uskallusta löytyy, lentokoneeseen kannattaa pakata mukaan myös sukset: suksiretki Baikalin rantoja ja vuoristoja pitkin on oiva mahdollisuus lähteä muuttamaan omia käsityksiä siitä, mitä Siperia oikeasti on. Täällä Siperia ei ole pelkkää tundraa vaan uskomattoman kauniita tiheitä metsiä, tuhansia neliökilometrejä puhdasta lunta ja satoja kilometrejä hiihtovaellusreittejä, joista jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Jos sukset eivät lentokoneeseen tahdo millään mahtua eikä hiihtäminen paljoa kiinnosta, luistimet ja lumikengät voivat toimia hyvänä suksia korvaavana parina: lumikengillä pääsee paikallisia reittejä helpommin ja paremmin, ja luistimilla voidaan nauttia Baikalin loputtomasta luistelujäästä. Baikal jäätyy talvisin melkein kokonaan ja sen jää on melkein aina tasaista ja jopa niin kirkasta, että sen kautta näkyy vedenalainen maailma. Hiihtäminen on kivaa, mutta lumikengillä ja luistimilla nähdään oikeasti enemmän! Helpoin tapa päästä näihin Siperian värikkäisiin maisemiin on lento Irkutskiin, joka on aika iso Venäjän kaupunki ja se sijaitsee melkein Baikalin rannalla. Sieltä lähtee busseja säännöllisesti joka suuntaan eikä niitä tarvitse varata etukäteen, vaan niitä käyttää paikallisväestökin päästäkseen joko kaupungista takaisin kyliinsä tai samanlaisiin lomatarkoituksiin. Joka tapauksessa, jos joskus halutaan nähdä, mitä Siperia on, kannattaa aloittaa Baikalista: sen jälkeen naapurimaan luontoon jäädään niin kiinni, että jossain vaiheessa sinne taas palataan ja todennäköisesti useammankin kerran.