Amazonin sademetsä

Amazonin sademetsä on maailman suurin sademetsä alue, joka sijaitsee Etelä-Amerikassa. Sademetsä on pinta-alaltaan noin 5,5 miljoonaa neliökilometriä, joka on melkein puolet koko Etelä-Amerikan pinta-alasta. Amazon sijaitsee Etelä-Amerikan Pohjoisosassa ja jättää allensa yli puolet Brasilian pinta-alasta. Brasilian lisäksi Amazon ylettyy Boliviaan, Peruun, Kolumbiaan, Venezuelaan ja Ecuadoriin. Eli toisin sanoen se jättää allensa osan melkein jokaisesta Etelä-Amerikan maasta. Amazonissa taas vallitsee Etelä-Amerikan tavoin trooppinen ilmasto ja lämpötila pysyvät sopivana ympäri vuoden. Vuodenajasta riippuen se vaihtelee 24–29 asteen välillä. Nimensä mukaisesti kuitenkin sademetsä tarkoittaa myös paljon sadetta ja sademäärä onkin vuodessa yli 2000 mm. Tämä tarkoittaa sitä, että Amazonissa sataa noin 4 – 6 kertaa enemmän kuin Suomessa vuoden aikana. Eli voitte vain kuvitella kuinka paljon Amazonin sademetsässä sataa. Amazonin koko ekosysteemi perustuu sateeseen. Tämä sama ilmasto pysyy sademetsässä oikeastaan koko vuoden ajan, eikä erityisiä eroavaisuuksia vuodenaikojen välillä ole nähtävissä. Amazonin puolivälistä kulkee myös päiväntasaaja, joka pitää ilmaston samanlaisena ympäri vuoden.

Kanoottiretki Amazonin sademetsään

Amazonin sademetsään järjestetään mitä erilaisimpia turistiretkiä, joilla pääsee tutustumaan täysin villiin luontoon. Amazonin läpi virtaa satoja jokia, joihin järjestetään viidakkoretkiä. Yksi joista ja retkistä lähtee esimerkiksi Perusta Pacaya-Samirian kansallispuistosta. Se onkin oikeastaan Perun puolen suuri portti sademetsän uumoksiin. Jo täällä on nähtävillä sademetsän villieläintarjonta ja nähtävillä on muun muassa apinoita, laiskiaisia, kaimaaneja, anakondia ja vaaleanpunaisia jokidelfiinejä. Tämä retki Amazonin syvyyksiin lähtee Lagunasin kylästä, jonne matka täytyy taittaa jokea pitkin. Kylä sijaitsee Iquitosin ja Yurimaguasin välissä, joista Lagunasin kylään mennään laivalla. Iquitosista laivamatka kestää noin 3 päivää ja Yurimaguasista se taittuu jo yhden päivän aikana, joka kannattaa huomioida Perun ja Amazonin matkaa suunnitellessa. Laivamatkat maksavat 10-30 euron väliltä riippuen välimatkasta ja laivayhtiöstä. Lagunasin kylään saavuttaessa matka taas jatkuu sademetsään. Itse kylä ei ole kovin suuri nähtävyys. Kylässä sijaitsee muutaman hökkeliravintolan lisäksi, muutama yksinkertainen majatalo ja sekatavarakauppa.

Amazon Canoe -matka

Kanoottimatkan pituus Amazonissa vaihtelee 3 ja 12 päivän välillä, riippuen siitä, että kuinka suuren alueen haluaa sademetsässä kokea. Tämä hupi taas maksaa 30 – 40 euroa päivältä henkilöä kohden. Tähän usein kuuluvat kaikki kustannukset majoituksista ruokaan, joten itse ei tarvitse huolehtia mistään. Oppaat myös hoitavat kokkaamisesta, melomiseen ja leirin pystyttämiseen kaiken. Ainoana ongelmana vain voi olla, että usein oppaat puhuvat pelkästään Espanjaa. Usein kuitenkin oppaiden kanssa pärjää pelkästään perussanaston ja sanakirjan avulla. Joten pelkän alkeisespanjan opettelu riittää reissulle oikein hyvin ja sillä jo pääsee pitkälle oppaiden kanssa keskustellessa.Retkelle pakatessa taas kannattaa jatkuvasti pitää mielessä alueen ilmasto. Eli kostea ja kuuma. Tällöin matkaan tulisikin pakata oikeat vaatteet ja välineet, jotta telttailusta tulee helppoa ja nautinnollista. Tärkeimmät varusteet matkalla varmasti ovat vähintäänkin sadeviitta ja kumisaappaat, sadetta ja mutaa varten. Makuupussi, otsalamppu ja hyttysmyrkky, jota kannattaakin ottaa huomattava määrä mukaan. Rokotusten ajankohtaisuus on myös tärkeää hoitaa kuntoon ennen matkalle lähtöä ja hankkia malarian estolääkitys. Ensiapu- ja käärmepakkaus ovat myös erittäin tärkeitä kantaa mukana yllättäviä tilanteita varten.

kalastusta Amazonissa

Kalastaminen on taas yksi mielenkiintoisimmista puuhista joissa. Koskaan ei nimittäin tiedä mikä otus nappaa seuraavaksi kiinni ja välillä saadut kalat ovatkin erittäin mielenkiintoisen näköisiä. Joista on laillista kalastaa ruokatarkoitukseen meneviä kaloja, ilman erityistä lupaa. Kalastustarvikkeet pitää kuitenkin ottaa kotoa mukaan, nimittäin missään lähellä olevista kylistä ei ole kalastusliikettä, josta välineet saisi hankittua.