Aloittelijan opas patikointiin Norjassa

En ole patikoija. Haluan ajatella itseäni enemmän aktiivisena seikkailijana. Lyhyet jalat ja alhainen verenpaine eivät sovellu hyvin korkeuksiin ja kovaan rasitukseen, tästä kaikeasta huolimatta haluan jatkaa patikointiharrastustani.

Olen kiinnittänyt huomiota moniin loistaviin retkiin, joita on tarjolla Norjan mystisellä maalla, jossa aloin matkustaa useita vuosia sitten. Loppujen lopuksi et voi mennä Norjaan, ilman että näkisit joitakin sen kruunun monista helmistä; henkeäsalpaavan kauniita vuonoja. Tässä artikkelissa esittelen kaksi Norjan tunnetuinta vaellusreittiä, ja opastan aloittelijoita patikointiin Norjassa.

Pulpit Rock

Pulpit Rock, tai Preikestolen, kuten paikalliset kutsuvat sitä, on yksi Norjan postikorttimaisemista. Jyrkkä kallio ulottuu noin 600 metrin korkeudelle veden yläpuolelle, joten se on täydellinen paikka ihailla näkymää uskomattomasta Lysefjordista. Alusta sijaitsee Norjan lounaispuolella, noin kahden tunnin ajomatkan päässä maan kolmannesta suurimmasta kaupungista, Stavangerista.

Auton ottaminen kalliolle on helppo vaihtoehto kaupungista, ja tarjolla on monia autovuokraamoita. Saat myös samalla erinomaisen tavan ihailla uskomatonta maaseutua omaan tahtiisi, samalla kun koet yhden Norjan yleisimmistä liikennemuodoista – lauttamatkailun. Bussit kulkevat myös alueelle vuodenajasta riippuen. Kun saavut perille, reitti Preikestoleniin on selvästi merkitty ja helppo kävellä kiviportaiden ja puulevyjen päällä, jotka on asetettu kasvillisuuden päälle. Vaelluskengät ovat suuri apu, mutta kävely on helposti hallittavissa tavallisilla urheilukengillä. Hyvä uutinen on Pulpit Rock sopii melkein kaikille, joilla on kohtuullinen kunto. Vaellus on noin 4 kilometrin matka ja kestää 2–4 tuntia. Jyrkin osa kiipeämistä on vaelluksen alussa, joten voit rentoutua matkalla, tietäen, että vaikein osa on ohi! Matkan varrella on runsaasti ihanteellisia piknik- ja valokuvamahdollisuuksia, joten varmista, että sinulla on riittävästi aikaa ja pakkaa mukaan riittävästi vettä, välipaloja ja kamera! Optimaalisen väkijoukon kokemuksen vättämiseksi pyri käymään Preikestolessa varhain aamulla, huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa. Jokaiselle, joka haluaa nähdä Norjan vuonot, tämä on loistava vaihtoehto. Vaellus enemmän kuin kannattavaa ja hallittavissa niille, joilla on minimaalinen kuntotaso. Jos sinulla on rajoitettu aika vaellukseen Norjassa – tämä on sinulle!

Kjerag

Kjerag on ehdottomasti teille, jotka haluatte etsiä enemmän haasteita. Jyrkkiä pudotuksia ja liukkaita kallioita, Kjerag ei ​​ole heikkohermoisille! Stavangerista Kjerag on noin kolmen tunnin ajomatkan päässä. Voit nähdä sekä Pulpit Rockin että Kjeragin vedestä ja saada todellisen käsityksen kauniista vuonosta lautalta käsin. Ennen kuin tulet Kjeragiin, muista pakata vaelluskengät, useita kerrosta vaatteita, vettä ja välipaloja. Vaellus on haastavaa ja suositellaan vain niille, jotka ovat hyvässä kunnossa. Jos sinulla on terveysongelmia tai fyysisia esteitä kiipeilylle, tämä vuori voi olla liikaa. Varaa 4–6 tuntia vaellukselle ja varmista, että olet valmis! Kuten Pulpit Rock, Kjeragin kaikkein vaikein osa on alkunousu. Kiipeäminen 90 asteen kulmassa kyseenalaistaa sitoutumisesi matkaan! Kun ensimmäinen mäki on selätetty, pahin osa on ohi. Kaksi tai kolme suurta nousua jäävät, jotka jättävät sinut hengenvetoon, mutta mikään ei ole niin jyrkkä kuin ensimmäinen! Kiviset polut, puiset lankut ja köydet tekevät kävelystä paljon turvallisemman. Useiden tuntien kovan työn jälkeen pääset vuorenhuipulle noin 1000 metriin. Kiipeilyn viimeinen osa on rentouttavan tasainen, ja tervetullut tauko jyrkältä radalta takanasi. Täällä on kätevää lisätä ylimääräisiä vaatekerroksia, ja saatat tarvita ylimääräistä takkia, kun korkeammalla on kylmempi ilma!

Kjerag

Noin puolen tunnin kävelymatka pitkin vuorten tasangolla pääset kuuluisaan Kjeragbolteniin, jossa pyöreä kivi on jumissa tiiviisti vuorella olevassa raossa – enemmän kuin toivottava paikka valokuvalle! Kjeragbolten on kohtuullisen turvallinen kiivetä omalla vastuullasi, mutta ei niin tasainen kuin voisi toivoa, joten varmista, että olet varovainen. Jos sinulla on aikaa, hyödynnä näkymää vuoren huipulla mahdollisimman pitkään.