Loikkaavan tiikerin rotko saa pohjoisenkin ihmiset koetukselle

Englanninkieliseltä nimeltään Tiger Leaping Lodge, tämä paikka on täynnä legendoja, salaisuuksia ja mitä upeampia maisemia vaellushenkisille ihmisille.

Loikkaavan Tiikerin Rotko on maailman syvin kanjoni, johon nykypäivän ihmiset voivat tutustua niin itsenäisesti kuin opastuksellakin: alueella on olemassa rakennettuja ja huollettuja polkuja sekä erilaisia yöpymis- ja taukopaikkoja. Loikkaavan Tiikerin Rotko kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 2003. Paikka on kerännyt paljon suosiota 1980-luvulla, jolloin tänne alkoi suunnata sekä tutkijoita että matkailijoita maailman eri puolilta, ja nykyisin Loikkaavan Tiikerin Rotkon suosio on vain kasvamassa vauhtiaan. Legendan mukaan kanjoni on saanut nimensä erään rohkean ja nopean tiikerin kunniaksi: tiikeri lähti metsästämään, mutta vuoristoissa tapasi ihmismetsästäjät. Hän pakeni heiltä hurjaa vauhtia ja pelon karkottamana loikkasi rotkon kapeimman kohdan yli, joka on noin 30 metriä leveä.

Kiinan Monipuolinen Vaelluskokemus

Tällä kertaa otsikossa mainittu koetus ei koske fyysisen kunnon tai henkisen eheyden testaamista vaan kykyä nauttia luonnon kauneudesta huutamatta ihastuksesta. Paikalliset vaellusreitit ovat sen verran hyvin rakennettuja, että näitä pitkin voi kävellä melkein kuka tahansa, tosin rohkeammille löytyy tekemistä luonnon muovaamissa muodoissakin, kunhan pysytään turvallisuuden raameissa: avun pyytäminen Kiinassa on melko vaikeaa ja vaeltajista huolehtiminen saattaa tuntua pohjoismaalaisen matkailijan mielestä hyvinkin vähäiseltä. Loikkaavan Tiikerin Rotkolle päästään paikallisilla busseilla, joita kulkee tänne Lijiangin kaupungista.

Kiinan Monipuolinen Vaelluskokemus

Paras aika suunnata Loikkaavan Tiikerin Rotkolle on kevät ja syksy. Kesällä täällä on hyvin sateista, ja rankkasateiden takia vuoristoilta saattaa tulla myös mutavyöryjä, jolloin reitit suljetaan. Talvella puolestaan paikallinen vuori-ilmasto voi tuntua meillekin pohjoisihmisille aika viileältä. Rotkon ympäristö jakautuu kolmeen alueeseen: alempi osa, ylempi osa ja keskiosa. Ylemmän osan vaellusreitti on noin 22 kilometriä pitkä ja se suunnitellaan yleensä kahden päivän seikkailuksi, ja tämä reitti onkin alueen suosituin vaellus. Yöpymispaikkoja löytyy matkan varrelta niin, että ensimmäisen päivän iltana voidaan löytää itselleen sopiva majoitus ja jatkaa matkaa seuraavana aamuna pirteänä. Itse suosin pidempiä reissuaikoja: tämä ei johdu mitenkään fyysisestä kunnosta vaan tavasta seisoskella keskellä mahtavaa ympäristöä ja nauttia hetkestä, ja tietysti vähän tavallista isommasta valokuvaustarpeesta.

Valmistautuminen Matkaan

Kiinan vaelluskulttuuri poikkeaa pohjoisen kansojen vaelluksista. Yllättäen, vaikka Loikkaavan Tiikerin Rotko onkin Kiinan kuuluisimpia luontonähtävyyksiä, reitillä tapaa ihmisiä aika harvoin: noin kerran tunnissa saattaa joku tulla vastaan, ja mitä todennäköisimmin se on ulkomaalainen. Välillä tullaan ihmettelemään luontoreitin varrelta löytyviä roskia ja joitakin ihmeellisiä putkia, mutta niitä esiintyy vain reitin alussa: vuoren huipulla maisema on täysin luonnollinen ja uskomattoman upea. Kun lasketaan takaisin rotkoon, veden ääni on oiva palkinto suositetusta reitistä: virtaavaa vettä voi katsella loputtomiin, kuten joku filosofi on kerran sanonut, ja sen ääntä koskee sama asia.

Valmistautuminen Matkaan

Käytännön asioista puheen ollen, alueelle on sisäänpääsymaksu, joka on vuonna 2016 ollut 60 juania eli noin kahdeksan euroa. Käteistä kannattaa varata mukaan jo siitäkin syystä, että välillä korttijärjestelmät eivät yksinkertaisesti toimi huonon nettiyhteyden takia, mutta vielä yksi syy on mahdolliset välipalat: joskus alkaa tuntua siltä, että nyt on oikeasti kova nälkä ja reitin varrella löytyvät kauppiaat pystyvät ratkaisemaan sen ongelman pienellä käteisellä. Jos aikoo yöpyä majatalossa, sieltä löytyy kaikki tarpeellinen, tosin seuraakin on siellä aina enemmän kuin tarpeeksi. Telttailijan pitää varautua taas siihen, että reitin aika alhaisesta vaativuusasteesta huolimatta teltta saattaa muuttaa jotkut reitin osat haastavammiksi, joten retkeilyvarustuksen pitää olla mahdollisimman kevyttä.